Кабмін розкрив, як контролюватиме ринок землі після запуску
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін розкрив, як контролюватиме ринок землі після запуску

Кабмін розкрив, як контролюватиме ринок землі після запуску
Джерело:  online.ua

У Кабінеті міністрів виступили із заявою щодо механізму контролю над ринком землі в Україні, що дозволить запобігати подальшим зловживанням після його запуску.

Джерело: прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram-каналі

За словами топ-посадовця, йдеться перш за все про процес перевірки покупця, який претендує на ділянку сільськогосподарської землі.

“Сьогодні (16 червня) уряд затвердив чіткий порядок перевірки щодо покупця землі з боку нотаріусів. Зокрема перевірки щодо наявної у покупця землі, щоб не було перевищення встановлених лімітів. Перевірка відбуватиметься у декількох реєстрах, аби забезпечити прозорість та справедливість процесу”, - пояснив Шмигаль.

Прем’єр-нагадав, що запуск ринку землі запланований на 1 липня. Він стане затвердженням довготривалої земельної реформи, яка дозволить громадянам України розпоряджатися ділянками.

“Уряд та Верховна Рада запровадили низку запобіжників від зловживань на ринку. Землю зможуть купувати лише фізичні особи українці, і в розмірі не більш як 100 гектарів. Усі оплати відбуватимуться лише в безготівковій формі. Проводитиметься фінансовий моніторинг”, - наголосив він.

Земельна реформа в Україні

31 березня у Верховній Раді підтримали законопроєкт про торгівлю землею сільськогосподарського призначення. Документ передбачає скасування відповідного мораторію з 1 липня 2021 року.

Наприкінці травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що ця дата вже стала безповоротною, закріплення реформи відбудеться саме з 1 липня.

“Рубікон пройдений. Скасування мораторію стало по-справжньому історичною подією для України… За підрахунками Міністерства економіки, в останні роки у власність громад передано 4 млн гектарів землі оціночною вартістю близько 20 мільярдів доларів. Це надзвичайний крок для регіонального розвитку та реформи децентралізації, яку ми активно впроваджуємо”, — оголосив тоді він.

Згідно з попереднім уточненням, українська влада передбачає винести на загальнодержавний референдум питання про дозвіл у майбутньому продавати сільськогосподарську землю іноземцям (однак все ж таки - з обмеженнями).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?