В Україні на травневі свята буде діяти адаптивний карантин, який продовжили до 30 червня. Кабмін не бачить необхідності посилювати карантинні обмеження в регіонах.
Джерело: Facebook прем'єр-міністра Дениса Шмигаль
Глава українського уряду зазначив, що діюча модель карантину в Україні ефективна. Це, як вважає Шмигаль, підтверджує вихід з червоних зон областей, в яких була вкрай напруженою ситуація із захворюваністю на коронавірус. Прем'єр нагадав, що на цьому тижні з червоної зони вже вийшли Чернівецька та Одеська області, а на наступному тижні до них можуть приєднатися ще кілька областей.
"Щоб м'яко пройти період травневих свят, обговорив на цьому тижні питання дотримання карантину з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Ще закликаємо український проявити відповідальність, обережність і уникати масових скупчень на свята. Дотримання кожним з нас простих протиепідемічних заходів може вберегти життя та здоров'я сотень людей ", - додав Шмигаль.
Карантин в Україні - які області в червоній зоні 25 квітня
Станом на 25 квітня в "червоній" зоні знаходяться:
Київ
Київська область
Полтавська область
Житомирська область
Запорізька область
Львівська область
Миколаївська область
Сумська область
Харківська область
Хмельницька область
Чернігівська область
В "помаранчевій" зоні знаходяться: Дніпропетровська, Вінницька, Волинська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська, Черкаська.
МОЗ анонсує вихід деяких областей з "червоної" зони перед травневими святами. Серед них Київська, Запорізька, Львовска і Полтавська області.
Карантинні зони в Україні - правила зонування
На період адаптивного карантину в Україні базовим є жовтий рівень. Ділять на епідемічні зони за певними критеріями.
Помаранчева зона вводиться при відповідно одному з критеріїв:
перевищення епідпорогу захворюваності на грип або ГРВІ;
завантаженість ліжок для хворих COVID-19 - вище 65%;
за сім діб зроблено менше 300 тестів на 100 тисяч населення;
більше 60 госпіталізацій пацієнтів з COVID-19 або підозрою на COVID-19 на 100 тисяч населення за тиждень;
коефіцієнт виявлення COVID-19 методом ПЛР і тестами на антиген - більше 20% від загального числа тестів;
зростання госпіталізацій людей з підтвердженим COVID-19 або підозрою на ковід на більш ніж 50% за сім днів в порівнянні з попереднім аналогічним періодом.
Червона зона карантину встановлюється, якщо в регіоні протягом трьох днів поспіль зафіксовано два або більше вищеназваних критеріїв.
Карантин в Україні - які обмеження і заборони діють в зонах
По всій Україні забороняється:
знаходження без масок в транспорті та громадських будівлях, а на вулиці - без документів, що засвідчують особу;
перевезення в авто- і залізничному транспорті більшу кількість пасажирів, що перевищує число місць для сидіння;
прийом відвідувачів в кінотеатрах і закладах культури більше, ніж 50% від місткості залу;перетин держкордону і пунктів пропуску з тимчасово окупованими територіями іноземцями без страховки, яка покриває лікування від COVID-19;
розміщення в закладах громадського харчування більше чотирьох осіб за одним столом і коли дистанція між столами менше двох метрів;
проведення дискотек, робота нічних клубів, закладів громадського харчування з організацією дозвілля та святкових заходів (банкетів, майстер-класів);
робота хостелів;
відвідування освітніх установ учнями, якщо через контакт з інфікованим на самоізоляції перебувають понад 50% учнів і персоналу;
відвідування сторонніми установ соцзахисту;
проведення планових госпіталізацій, крім надання допомоги вагітним, онкохворим, паліативної допомоги в стаціонарних умовах і закладах національного рівня і проведення інших невідкладних і термінових госпіталізацій.
У помаранчевій зоні заборони такі ж, як в "жовтій". Але в цих регіонах вводяться посилені заходи з контролю за дотриманням протиепідемічних заходів, а місцева влада зможе вводити додаткові обмеження.
У червоній зоні забороняється:
проведення всіх масових заходів;
відвідування закладів освіти (виняток - дитячі сади, початкові класи в школах);
обслуговування відвідувачів в кафе, барах, ресторанах;
робота непродовольчих ринків;
відвідування ТРЦ, непродовольчих магазинів, розважальних закладів;
робота кінотеатрів, театрів та інших закладів культури;
діяльність спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів;
робота закладів сфери побутового обслуговування.
Читайте також: