Кабмін визначився з тарифами на електроенергію для населення до 1 вересня
Категорія
Економіка
Дата публікації

Кабмін визначився з тарифами на електроенергію для населення до 1 вересня

Кабмін визначився з тарифами на електроенергію для населення до 1 вересня
Джерело:  online.ua

У уряді України мають намір зберегти фіксований тариф на електроенергію для населення на рівні 1,68 грн/кВт-год. Підвищення цін хочуть перенести на 1 вересня. 

Джерело: прес-служба Кабміну

Проєкт постанови про збереження фіксованого тарифу на електроенергію в Україні внесено до порядку денного засідання Кабміну 28 липня. Доповідати по ньому буде міністр енергетики Герман Галущенко. У пояснювальній записці до проєкту постанови зазначено, що підвищення тарифів на електроенергію потрібно відкласти, щоб "захистити побутових споживачів від різкого підвищення цін".

Тарифи на електроенергію в Україні

З 1 січня 2021 року Кабмін підвищив вартість електроенергії для населення, скасувавши пільговий тариф на перші 100 кВт по 90 копійок. Нова фіксована ціна становить 1,68 грн / кВт-година з ПДВ.

14 квітня в Раді не підтримали проект постанови про скасування єдиного тарифу на електроенергію і повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення на перші 100 кВт-год - ініціативу парламентаріїв підтримає всього 174 народних обранця, оскільки профільний комітет Верховної Ради не рекомендував депутатам голосувати за цей проект постанови .

Уряд розглядав варіант підвищення цін для тих, хто споживає більше 500 кВт-година до 2,5 грн, щоб поступово довести тарифи до 4 грн / кВт-год. У Кабміні відзначають, що реальна вартість електроенергії вже мінімум на 30% вище діючої ціни.

Підвищення тарифів на електроенергію в Україні

У Міненерго пропонують ввести диференційований тариф на електроенергію. Споживачів хочуть поділити на 4 категорії:

  • до 100 кВт-год;

  • 100-300 кВт-год;

  • 300-500 кВт-год,

  • від 500 кВт-год.

Для кожної категорії буде встановлено певний тариф - ті, хто споживає більше, буде платити за більш високим тарифом.

Міністр енергетики Галущенко нагадував, що зараз тариф для населення встановлено на рівні 1,68 грн / кВат-год. Максимальний тариф, за його словами, пропонують встановити на рівні 3,4 грн / кВт-год. При цьому глава Міненерго запевняє, що для побутових споживачів, які споживають менше 100 кВт-год на місяць, ціна буде нижчою за нинішню.

Нові тарифи на електроенергію планували ввести ще з 1 липня, але їх введення відклали через опрацювання оптимальної моделі ПСО (спецзобов'язання щодо забезпечення електроенергією населення - ред.). Спочатку очікувалося, що підвищення цін буде з 1 серпня, але тепер хочуть перенести його на 1 вересня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?