Владу України звинуватили в мільярдних втратах Євросоюзу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Владу України звинуватили в мільярдних втратах Євросоюзу

Владу України звинуватили в мільярдних втратах Євросоюзу
Джерело:  online.ua

Євросоюз розчарований діями команди українського лідера Володимира Зеленського на ринку електроенергії. Посол ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що нинішня ситуація з карбоновими викидами від виробників негативно позначається на економіці Євросоюзу - втрати вимірюються в мільярдах євро.

Джерело: заява Маасікаса під час 12-го Європейсько-українського енергетичного дня

Посол ЄС вважає правила оптового ринку електричної енергії України неефективними. На його думку, Україні краще на енергоринку дотримуватися традиційної моделі роботи, оскільки нові правила не працюють. Він нагадав, що ЄС пропонує Україні доступні інструменти, але виникають питання, чи є в нашій країні науковий потенціал і кадрові резерви, щоб вміло ними користуватися.

"Якщо ознайомитися з цінами для домогосподарств, з огляду на крос-субсидії і інфраструктуру, багато з заявленого не було виконано. Кожен день ми бачимо, що виникають нові витівки, і стає все складніше і дорожче працювати на енергетичному ринку України. В ЄС вважають, що в Україні поки зроблено недостатньо для захисту національної безпеки, ціноутворення, потенційних цін на електроенергію, тому що, на жаль, нас розчаровує тиск ", - зазначив Маасікас.

За словами посла, ЄС вважає, що кошти в енергетичному секторі України витрачаються неефективно, а нинішня ситуація з карбоновими викидами від виробників негативно позначається і на економіці Євросоюзу.

"Мені нелегко говорити про це публічно, оскільки енергетика - це внутрішній процес, але він не повинен негативно впливати на зовнішніх гравців. Ми говоримо не про євроценти, якими вимірюються втрати від карбонових викидів, а ми говоримо про негативні наслідки, які вимірюються в мільярдах євро для Європейського Союзу ", - підкреслив представник ЄС.

Ринок електроенергії в Україні

Новий ринок електроенергії в Україні запрацював влітку 2019 року. Уряд продовжив регулювати його діяльність для того, щоб уникнути зростання тарифів для населення.

1 січня 2021 року Кабмін все ж підвищив вартість електроенергії для населення, скасувавши пільговий тариф на перші 100 кВт, тому що державні підприємства працюють у збиток і вже мають мільярдну заборгованість. Нова фіксована ціна становить 1,68 грн/кВт-година з ПДВ.

Політики і економісти в Україні вже тривалий час стверджують, що тариф на електроенергію для населення істотно занижений. Тому з 1 липня цього року його можуть істотно підняти. У НКРЕКП кажуть, що різкого підвищення тарифів не буде - з 1 липня 2021 року ціни, імовірно, підвищать до 2,22 грн, але в 2023 році ціна ймовірно виросте до 3,48 гривні за кіловат-годину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?