Україна відмовилася від електроенергії з Росії та Білорусі
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна відмовилася від електроенергії з Росії та Білорусі

Україна відмовилася від електроенергії з Росії та Білорусі
Джерело:  online.ua

26 травня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) офіційно заборонила імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Заборона буде діяти до 1 жовтня, але її можуть продовжити.

Джерело: засідання НКРЕКП

Глава НКРЕКП Валерій Тарасюк на засіданні уточнив, що відновлення імпорту електроенергії з Росії взимку було необхідним. Але це, за його словами, не означає, що і на наступну зиму Україна потребуватиме російської чи білоруської електроенергії. Каже, що після 1 жовтня заборону можуть продовжити.

Проєктом постанови про заборону електроенергії з Росії та Білорусі, зокрема, пропонується тимчасово обмежити доступну пропускну здатність, яка розподіляється на добових і місячних аукціонах на 2021 рік, в частині міждержавних зв'язків між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства - це РФ та Білорусь. У той же час передбачається введення механізмів контролю за накопиченням вугілля.

Імпорт електроенергії з Росії в Україну

Україна восени 2019 року почала імпортувати електроенергію з Росії після чотирьох років перерви. У квітні 2020 року імпорт припинився, але в 2021 році Україна знову відновила імпорт електроенергії з Росії та Білорусії - глава правління "Укренерго" Володимир Кудрицький назвав відновлення імпорту електроенергії вимушеним.

Український глава Володимир Зеленський виступав за обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. У МЗС, в свою чергу, стверджували, що мета України в 2023 року приєднатися до системи постачання електроенергії з ЄС. Для цього потрібно повністю відокремитись від білоруської і російської систем, щоб інтегруватися в ЄС.

Як відомо, 18 травня новий міністр енергетики Герман Галущенко закликав НКРЕКП заборонити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі. Він вважає, що такий імпорт може загрожувати енергетичній безпеці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?