Канада запровадила надзвичайний стан через COVID-протести
Категорія
Світ
Дата публікації

Канада запровадила надзвичайний стан через COVID-протести

Канада запровадила надзвичайний стан через COVID-протести
Джерело:  online.ua

Уже 10 днів у столиці Канади Оттаві протестують далекобійники, які вимагають скасування карантинних обмежень та вакцинації. Вчора мер міста оголосив надзвичайний стан.

Джерело: Reuters

Канадські антикарантинні протести

Мер Оттави Джим Вотсон в неділю оголосив надзвичайний стан, щоб допомогти впоратися з безпрецедентною 10-денною окупацією міста протестуючими далекобійниками.

(Це рішення) відображає серйозну небезпеку та загрозу безпеці міста та безпеці жителів, яким загрожують демонстрації, і підкреслює необхідність підтримки з боку інших юрисдикцій та рівнів влади, — сказав він у заяві.

Уотсон, який раніше того дня скаржився на те, що кількість демонстрантів переважає поліцію і контролює ситуацію, не повідомив подробиць, які заходи він міг би застосувати.

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо, який ізолюється після того, як минулого тижня дав позитивний результат на COVID-19, виключив використання військових для розгону протесту. З міркувань безпеки Трюдо та його родина покинули свій будинок у центрі міста минулих вихідних, і його місцезнаходження не розголошується.

Прем'єр-міністр заявив, що конвой представляв «невелику маргінальну меншість», і уряд не залякати. Близько 90% транскордонних далекобійників Канади і майже 79% населення зробили дві щеплення проти COVID-19.

Що відбувається у Канаді

«Конвой свободи» розпочався як рух проти вимоги канадської влади щодо вакцинації для міжнародних далекобійників, але перетворився на об’єднання проти заходів з охорони здоров’я та уряду прем’єр-міністра Джастіна Трюдо.

На тлі люті мешканців через відсутність офіційної реакції, поліція Оттави перемістила деяких протестувальників і поставила нові барикади в неділю, заявивши, що вони «збирають фінансові, цифрові, реєстраційні та інші докази, які будуть використані у кримінальному переслідуванні».

Протестувальники паралізували центр Оттави протягом останніх дев’яти днів, деякі учасники розмахували прапорами Конфедерації чи нацистів, а деякі заявили, що хочуть розпустити уряд Канади. Організатори конвою стверджують, що не підуть, поки не закінчиться мандат на обов’язкову вакцинацію.

Міністр громадської безпеки Канади Марко Мендічіно заявив у неділю, що уряд не відступить у цьому питанні.

Ми ставили питання про вакцини та мандати щодо вакцин на виборах 2021 року і ми просто виконуємо обіцянку, яку ми дали за підтримки переважної більшості канадців, – сказав він.

Що цікаво, колишній президент США Дональд Трамп і генеральний директор Tesla Ілон Маск похвалили далекобійників.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?