Кано Дзіґоро став героєм нового Google дудл
Категорія
Культура
Дата публікації

Кано Дзіґоро став героєм нового Google дудл

Кано Дзіґоро став героєм нового Google дудл
Джерело:  online.ua

Сьогоднішній Google-дудл, ілюстрований художницею з Лос-Анджелеса Синтією Юань Ченг, присвячений японському «батькові дзюдо», професору Кано Дзігоро у його 161 день народження. Назва дзюдо означає «м'який шлях», і спорт побудований на таких принципах, як справедливість, ввічливість, безпека та скромність. Кано бачив у бойовому мистецтві спосіб об'єднати людей, навіть коли супротивники кидають один одного на килим.

Джерело: Google

Кано, що народився в 1860 році в Міказі (нині частина японського міста Кобе), переїхав до Токіо зі своїм батьком, коли йому було 11 років. Хоча в школі він був відомий як вундеркінд, він часто стикався з негараздами. Щоб набратися сил, він вирішив вивчити бойове мистецтво джиу-джитсу. Під час навчання в Токійському університеті, він нарешті знайшов когось, хто навчав би його – майстра джиу-джитсу та колишнього самурая Фукуда Хатіносуке.

Кано створив дзюдо, вилучивши найнебезпечніші прийоми з джиу-джитсу

Дзюдо вперше з'явилося на світ під час спарингу з джиу-джитсу, коли Кано використав прийом західної боротьби, щоб вивести на килим свого значно більшого супротивника. Вилучивши найнебезпечніші техніки, що використовуються в джиу-джитсу, він створив «дзюдо», безпечний вид спорту, заснований на особистій філософії Кано: сейреку дзен'йо (максимально ефективне використання енергії) та дзіта-кей (взаємне благополуччя учасників боротьби).

На відміну від боксу, карате та інших видів єдиноборств з переважаючою ударною технікою у стійці, основу дзюдо складають кидки, больові прийоми, утримання та задушення, як у стійці, так і в партері. В історичних різновидах дзюдо на етапі його зародження та становлення була присутня високорозвинена ударна техніка (атемі вадза).

У 1882 році Кано відкрив власне додзе (зал бойових мистецтв), Інститут дзюдо Кодокан у Токіо, де він продовжував розвивати дзюдо протягом багатьох років. Він також долучив до цього виду бойового мистецтва жінок у 1893 році.

Кано став першим азіатським членом Міжнародного олімпійського комітету (МОК) у 1909 році, а в 1960 році МОК затвердив дзюдо як офіційний олімпійський вид спорту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?