Капітолій штурмували мінімум 300 осіб. Кажуть, що їх підбурював Трамп
Категорія
Світ
Дата публікації

Капітолій штурмували мінімум 300 осіб. Кажуть, що їх підбурював Трамп

Капітолій штурмували мінімум 300 осіб. Кажуть, що їх підбурював Трамп
Джерело:  online.ua

6 січня члени Сенату і палати представників США зібралися в Капітолії, щоб затвердити результати виборів президента США, перемогу на яких здобув демократ Джо Байден. Після початку засідання в Конгрес увірвалися прихильники Дональда Трампа, який не визнає підсумки голосування - вони зірвали засідання, так як конгресменів довелося терміново евакуювати в безпечне місце. Штурм Капітолію завершився жорсткою зачисткою заколотників. У зіткненнях протестуючих з поліцією постраждали багато людей, загинули п'ятеро осіб. У The Washington Post підрахували, що Капітолій штурмували мінімум 300 осіб. Вони вже почали давати свідчення ФБР. На допитах учасники штурму кажуть, що до захоплення адміністративної будівлі у Вашингтоні їх підбурював Дональд Трамп, якому за це хочуть оголосити імпічмент, передає ONLINE.UA.

Як пише видання, журналісти провели аналіз подій на Капітолії під час штурму. Вони вивчили сотні відеозаписів, фотографій і текстових повідомлень, які допомогли відновити послідовність події того дня. Використовуючи алгоритм розпізнавання осіб для підрахунку, журналісти підрахували, що на кадрах, знятих всередині Капітолію в момент захоплення, коли поліція намагалася евакуювати законодавців, присутні щонайменше 300 осіб.

Відзначається, що правоохоронці порушили десятки кримінальних справ, кілька десятків осіб затримано. На допитах ФБР вони кажуть, що штурмували Капітолій через підбурювання Трампа.

"Президент Трамп сказав зробити це", - заявляють одні затримані, а інші відзначають, що також отримали відповідні "інструкції" від чинного лідера.

Важливо додати, що учасники штурму Капітолію попросять Трампа про помилування. Зокрема, видання The Guardian повідомило про звернення до президента брокерки по нерухомості з Техасу Дженни Райан, яка брала участь в штурмі Капітолію. Вона вважає, що демонструвала в цей момент свій партріотізм і слухала свого президента, який сказав їй "піти" в Капітолій.

"Ми всі заслуговуємо на помилування. Мені загрожує тюремний термін. Я думаю, що не заслуговую цього. Я прошу президента Сполучених Штатів помилувати мене. Я слухала свого президента, який сказав мені піти в Капітолій", - підкреслила Райан.

Як відомо, штурм Капітолію почався паралелльно з мітингом прихильників Трампа, в якому брав участь він сам. Він заявив своїм прихильникам, що "вибори в США були вкрадені" і що ні він, ні його команда "ніколи не здадуться, ніколи не поступляться". Цей мітинг дав старт заворушенням у Вашингтоні - мітингувальники зламали загороджувальні бар'єри і увірвалися в будівлю Капітолію, щоб зупинити підрахунок голосів, в результаті засідання було зірвано. Після зачистки Капітолію Конгрес повернувся до верифікації голосів вибірників і оголосив офіційні результати виборів в США, переможцем яких став Джо Байден.

13 січня офіційно стало відомо, що Палата представників США вдруге оголосила імпічмент діючому главі Білого дому Дональда Трампа і звинуватила останнього в підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію минулого тижня. Таким чином Трамп став першим президентом Штатів, якому двічі оголосили імпічмент. Як відомо, щоб остаточно усунути главу Білого дому з посади, потрібно рішення Сенату і більшість в дві третини голосів.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Байден вирішив виконати 12 своїх обіцянок прямо в день інавгурації. Деякі з них стосуються скасування скандальних указів Трампа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?