Картину Ван Гога вперше виставлять на аукціон на Далекому Сході
Категорія
Культура
Дата публікації

Картину Ван Гога вперше виставлять на аукціон на Далекому Сході

Картину Ван Гога вперше виставлять на аукціон на Далекому Сході
Джерело:  online.ua

Вперше картина Ван Гога виставляється на аукціоні на Далекому Сході одним з найбільших аукціонних будинків Заходу. Арт-критики вважають це незаперечною ознакою того, що ринок іде з Європи і Північної Америки. Основні покупці робіт Вінсента ван Гога наразі знаходяться в Китаї, Гонконгу та Кореї.

Джерело: The Art Newspaper

Натюрморт "Ваза з гладіолусами" (Nature Morte: Vase aux Glaïeuls), створений в серпні-вересні 1886 року, буде виставлений на аукціон Sotheby's в Гонконзі 9 жовтня. Кошторис становить від 9 до 12,8 млн доларів США.

На картині яскраво-червоні гладіолуси підносяться над невеликою вазою, яка стоїть на темному столі, що зливається з фоном. Зазвичай вони цвітуть у серпні і вересні на півночі Франції, і цей натюрморт - хороший приклад робіт художника в цей час, через кілька місяців після його прибуття в Париж в лютому 1886 року.

Той факт, що робота підписана, може означати, що Вінсент подарував її одному зі своїх друзів-художників. Тут варто зазначити, що художник завжди підписувався тільки ім'ям - Вінсент. Пояснював це тим, що для французів його прізвище занадто складне і незвичне.

Брат Вінсента Тео повідомив їх матері в липні: «Він в основному малює квіти, щоб зробити наступний набір картин більш живим ... У нього також є знайомі, які щотижня дарують йому букет квітів».

Гладіолуси намальовані поверх більш раннього натюрморту

Гладіолуси, що з'являться на аукціоні в Гонконгу, були намальовані поверх більш раннього натюрморту - картоплі і миски. Ця оригінальна композиція, ймовірно, датується роком раніше, вереснем 1885 року, коли Ван Гог жив у селі своїх батьків на півдні Нідерландів. Постійно відчуваючи нестачу в грошах, він, ймовірно, просто повторно використав полотно після приїзду в Париж. Запис в каталозі Sotheby's також передбачає, що він перефарбовував більш ранні роботи, тому що «відчував, що його мистецтво рухається в новому і захоплюючому напрямі».

Першим власником картини «Натюрморт: Вази з гладіолусами» був паризький критик і прихильник імпресіонізму Теодор Дюре, якому вона належала до 1912 року. Потім, до кінця 20-х років вона належала американському письменнику Олден Бруксу, який жив в Парижі і став выдомим завдяки утвердженню, що Шекспір не є автором приписуваних йому п'єс.

За останні 40 років "Гладіолуси" виставлялася на торги не менше 5 разів

За останні 40 років натюрморт "Ваза з гладіолусами" виставлявся на торги Sotheby's не менше п'яти разів. Це дає незвичайну можливість побачити, як йдуть справи з цінами.

У 1983 році картина була продана за 150 тисяч доларів колекціонерові з Флориди Елвіну Літчфілду Філліпсу-молодшому.

Два роки по тому картину знову виставили на продаж за ціною від 1,2 до 1,6 млн доларів, що значно менше, ніж у попередній раз, але продати її не вдалося.

У листопаді 2016 року власник з США успішно продав натюрморт з молотка за ціною 5 мільйонів 862 тисяч доларів.

Коли він з'явиться в Гонконзі 9 жовтня, його оцінка складе 9-12,8 млн доларів, що приблизно вдвічі більше, ніж було досягнуто п'ять років тому. Це частково пояснюється тим, що попит на Далекому Сході призводить до зростання цін на роботи Ван Гога.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?