Касетні боєприпаси уособлюють для України справедливість – Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Касетні боєприпаси уособлюють для України справедливість – Зеленський

Касетні боєприпаси уособлюють для України справедливість – Зеленський
Джерело:  online.ua

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що отримання Україною від США касетних засобів ураження є справедливим. Адже російські війська використовують подібне озброєння проти української армії.

Джерело: пресконференція Володимира Зеленського та генсека НАТО Єнса Столтенберга у Вільнюсі

Американські касетні боєприпаси для України – це про справедливість

На пресконференції Володимира Зеленського та Єнса Столтенберга у Вільнюсі український президент висловився щодо касетних боєприпасів, наданих Сполученими Штатами Америки.

Росія використовує постійно кластерні снаряди на нашій території. Воює виключно на нашій землі. Вбиває наших людей.

І ту допомогу, яку ми можемо отримати від Сполучених Штатів Америки щодо рішення щодо кластерних снарядів – це на використання суто по військових цілях суто на тимчасово окупованих територіях України.

Зеленський запевнив, що суворий контроль буде пріоритетом при використанні касетних боєприпасів.

Це про справедливість, ми захищаємось, не використовуючи відповідну зброю по території інших держав, - заявив президент.

Правила гри на полі бою зміняться через касетні засоби ураження

Так вважає міністр оборони України Олексій Резніков. Свою думку він висловив на саміті НАТО у Вільнюсі як відповідь на невдоволення деяких країн та гуманітарних організацій наданням Україні подібного озброєння.

Коли ми отримали у травні 2022 року 155-міліметрові артилерійські системи, це змінило правила гри. У липні ми отримали різні типи ракетних систем залпового вогню, це стало наступним чинником, що змінив ситуацію... І я сподіваюся, що касетні боєприпаси стануть наступною зміною ситуації як зброя або боєприпаси для звільнення наших тимчасово окупованих територій, – говорить Резніков.

Використовувати цю потужну зброю ЗСУ будуть обмежено позаміськими районами на території країни. Партнерів України поінформують про застосування та дію касетних боєприпасів, які входять в новий пакет військової допомоги від США на 800 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що Сполучені Штати Америки, Україна та Росія не є сторонами конвенції, яка забороняє використання подібної зброї. До речі, 8 із 31 члена НАТО, включаючи США, не ратифікували конвенцію.

Фото - Human Rights Watch

Касетні боєприпаси – вид артилерійських або ракетних снарядів, що завдають значні пошкодження ворожій живій силі, техніці, інфраструктурі.

Це особливий снаряд з тонкими стінками, наповнений дрібними осколками або мінами (від 10 штук), які після детонації в повітрі розсипаються по всій зоні ураження.

Касетні види озброєння використовують в артилерійських системах, мінометах, РСЗВ, авіаційній техніці. Вони можуть ефективно вдарити по противнику з великої відстані.

Міжнародне гуманітарне право обмежує використання касетних боєприпасів через значну шкоду від них цивільним.

За даними ООН, через застосування Росією касетних боєприпасів в Україні загинули 215 мирних жителів і ще 474 були поранені (дані серпня 2022 року).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?