Катування активіста в Криму: Прокуратура АРК передала до суду нову справу
Категорія
Україна
Дата публікації

Катування активіста в Криму: Прокуратура АРК передала до суду нову справу

Катування активіста в Криму: Прокуратура АРК передала до суду нову справу
Джерело:  online.ua

Двоє колишніх працівників Служби безпеки України викрали і катували проукраїнського активіста на Кримському півострові. На момент викрадення посадовці працювали на новостворене «управління ФСБ Росії по Республіці Крим та Севастополю». Український суд звинувачує їх у порушенні законів та звичаїв війни, санкція передбачає від восьми до 12 років ув’язнення.

Джерело: прес-служба Прокуратура Автономної республіки Крим

Сьогодні Прокуратура Автономної республіки Крим передала до суду відповідний обвинувальний акт.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку лютого 2015 року на території окупованого півострова «співробітники ФСБ» викрали, а надалі незаконно ув’язнили проукраїнського активіста, учасника Революції Гідності. Застосовуючи до активіста фізичне насильство, погрози та тортури, обвинувачені намагались отримати зізнання у злочині, якого він не вчиняв, а саме у нанесенні тілесних ушкоджень співробітнику спецпідрозділу «Беркут» у місті Києві, а також підготовки диверсії на території Автономної республіки Крим», – йдеться в повідомленні.

Справа Олександра Костенка

Ім’я активіста правоохоронці не називають, але ЗМІ, зокрема, журналісти Радіо Свобода припускають, що йдеться про кримського активіста Євромайдану Олександра Костенка.

Так званий суд у Криму, що наразі підпорядковується уряду РФ, присудив Олександру Костенку 4 роки тюрми за звинуваченнями у заподіянні суттєвих тілесних ушкоджень співробітнику кримського «Беркуту», коли розвивались буремні події в Києві 2014 року.

Адвокати активіста зуміли шляхом касації зменшити термін до трьох років і шести місяців. Він відбував покарання в колонії Кірова-Чепецького, що в Росії і був звільнений у серпні 2018 року.

За даними Кримської правозахисної групи, батько Костенка публічно заявляв про тортури, яким піддавали його сина, після чого зник безвісти. Мати і брат Костенка живуть у Сімферополі. Костенко не визнав своєї провини.

Ще одна справа про викрадення учасників Майдану

Нагадаємо, минулого тижня ми повідомляли про ще одну гучну справу про викрадення учасників Майдану. Суд прийняв рішення закрити справу проти антимайданівця Гната Кромского, відомішого на прізвисько "Топаз".

Кромський був одним з керівників охорони «Антимайдану» під час Майдану у Києві та Харкові у 2013–2014 роках. На широкий загал він став відомим після публікації відеозапису, на якому симпатик антимайданівців Сергій Рульов, будучи невпізнаним охороною “Антимайдану” отримує від них побої і вигукує, звертаючись до Кромського у спробах зупинити напад, фразу «Топаз, дай команду!», яка стала мемом.

Читайте також:

  • Підозрюваного у вбивствах силовиків на Майдані упіймали в Іспанії.

  • Венедіктова озвучила терміни завершення слідства у справах Майдану.

  • Рада прийняла важливу постанову до річниці Майдану.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?