Катування цивільних українців та військовополонених є державною політикою Росії — ООН
Категорія
Україна
Дата публікації

Катування цивільних українців та військовополонених є державною політикою Росії — ООН

Катування цивільних українців та військовополонених є державною політикою Росії — ООН
Джерело:  online.ua

Катування цивільних українців та військовополонених є державною політикою Росії. Про це заявила спецдоповідачка ООН з питань катувань Еліс Джил Едвардс.

Джерело: пресконференція спецдоповідачки ООН з питань катувань Еліс Джил Едвардс

Катування українців є державною політикою Росії — ООН

Катування і нелюдське поводження влади РФ із цивільними українцями та військовополоненими не можна оцінювати як випадкове. Ідеться скоріше про державну політику Москви.

Про це заявила спецдоповідачка ООН з питань катувань Еліс Джил Едвардс на пресконференції в Києві 10 вересня.

За її словами, кількість даних про катування та інші випадки нелюдського поводження Росії щодо цивільних і військовополонених постійно збільшується.

На мою думку, ці жахливі дії не можуть бути оцінені як випадкові, а скоріше як організована частина державної політики... з метою залякування, покарання або отримання інформації та зізнань. Я будую цей аналіз на масштабах звинувачень, а також на методах, цілях тортур різних форм, – сказала Едвардс.

Вона додала, що має свідчення про катування струмом, побиття, імітацію страт і утоплення, змушення до тривалого перебування в певних позах, погрози зґвалтуванням чи смертю та різні так звані церемонії, які мають на меті приниження.

Мирні українці розповідали про утримування в тісних підвалах. А один із українських військових у полоні схуд із 100 до 55 кг за девʼять місяців, розповіла Едвардс.

Ще кілька колишніх російських бранців зізналися, що втрачали свідомість від побоїв і ударів струмом, а також втрачали пам'ять внаслідок тортур, зазначила доповідачка ООН.

Росія катує українців на окупованих територіях

9 вересня в МВС України заявили, що на звільнених територіях виявили 80 російських катівень. Окупанти тримали там українців у нелюдських умовах.

Генпрокурор Андрій Костін сказав, що РФ вибудувала розвинену систему тортур та жорстокого поводження з українцями. Близько 90% військовополонених пройшли через катування, згвалтування чи загрозу сексуального насильства.

Російські військові в перехопленнях відверто зізнаються у військових злочинах проти мирних та військовополонених українців. Військових, за їхніми словами, просто розстрілюють, вважаючи зайвим вантажем.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?