90% полонених українців зазнали тортур у катівнях РФ — Генпрокурор
Категорія
Україна
Дата публікації

90% полонених українців зазнали тортур у катівнях РФ — Генпрокурор

90% полонених українців зазнали тортур у катівнях РФ — Генпрокурор
Джерело:  online.ua

Генпрокуратура зафіксувала факти нелюдського поводження росіян з українськими військовополоненими. Близько 90% полонених піддали тортурам, зґвалтуванням, погрозам сексуального насильства чи іншим формам жорстокого поводження.

Джерело:  Андрій Костін

Факти катування українських полонених росіянами

Як повідомив генпрокурор, за останніми оцінками близько 90% українських військовополонених пройшли через катування, зґвалтування, погрози сексуального насильства або інші форми жорстокого поводження.

На всіх визволених територіях ми знаходимо свідчення цих жахіть. Лише в Херсонській області зафіксовано 11 катівень. У Харківській області розслідується майже 100 випадків катувань, у яких встановлено понад 700 постраждалих. Подібну картину ми бачимо і в інших деокупованих регіонах, – зауважив Андрій Костін.

Костін зазначив, що у справах про різні форми тортур встановлено 156 підозрюваних, додавши, що щодо 114 підозрюваних направлено до суду обвинувальні акти.

Також він наголосив, що серед підозрюваних у скоєнні цих злочинів "російські військові та представники окупаційної влади".

Про один з таких випадків Андрій Костін розповів доктору Едвардс. 32-річний власник кав'ярні з Херсона допомагав учасникам протестів проти російської окупації – давав випити води, умитися та надавав першу допомогу у своєму кафе. Чоловіка заарештували за сфабрикованими звинуваченнями. Знайдений у нього касовий апарат американського виробництва використали як "доказ" впливу США.

Окупанти практично безперервно катували його впродовж 17 днів. Погрожували також зґвалтувати його дружину та віддати малолітню дитину до дитячого будинку. Відпустили затриманого лише після того, як родина заплатила 100 000 грн. Перед звільненням його змусили записати відео про те, що він передав гроші «на підтримку спеціальної військової операції, - розповів Костін.

Наразі за воєнні злочини, такі як катування та жорстоке поводження, засуджено 35 осіб.

Генпрокурор України закликав світову спільноту "знищити російську машину тортур і забезпечити покарання кожного її учасника".

Росіяни вивозять жителів окупованих територій до катівень

У Центрі національного спротиву повідомили про репресії та викрадення мешканців тимчасово захоплених районів Запорізької області. Людей вивозять до катівень без пояснення причин, родичам про місцеперебування не повідомляють.

Попри те, що регіон було захоплено понад рік тому і росіяни навіть провели "референдум" про приєднання цих територій, окупаційна влада продовжує здійснювати репресії проти місцевого населення.

Ці репресивні заходи створюють серйозні перешкоди для людей, які проживають в окупованих територіях та їх близьких, порушують їх права та свободи.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?