Казахстан допомагає Росії отримувати БпЛА та мікросхеми
Категорія
Світ
Дата публікації

Казахстан допомагає Росії отримувати БпЛА та мікросхеми

Казахстан допомагає Росії отримувати БпЛА та мікросхеми
Джерело:  online.ua

За інформацією журналістів-розслідувачів, за допомогою Казахстану Росія продовжує отримувати сотні іноземних безпілотників та мікросхем, які потім задіють у військовому виробництві.

Джерело: спільне розслідування"Важливих історій", Центру з дослідження корупції та організованої злочинності та Der Spiegel.

Що відомо про роль Казахстану в отримуванні Росією БпЛА та мікросхем

Журналісти зазначають, що від початку злочинного вторгнення армії РФ в Україну, помітно значне зростання поставок мікроелектроніки до Казахстану.

У країну ввезли інтегральні мікросхеми на 75 млн доларів, а безпілотників на 5 млн доларів.

При цьому офіційна статистика Казахстану ще у 2021 році взагалі не фіксувала поставок БпЛА до країни.

Московська компанія "Стек" ввезла з Казахстану комплектуючих (інтегральних схем, діодів, транзисторів та інших) на 4,2 млн доларів.

Є дані, що виробниками цих товарів є Німеччина, Нідерланди та Сінгапур.

Покупцями компанії "Стек" є розробник радіотехнічних систем "МЕІ", що входить до Роскосмосу, та виробник систем електропостачання для російських ракетних комплексів "Московський прожекторний завод".

Що відомо про схеми поставок БпЛА до Росії 

Тільки за минулий рік казахстанська компанія "Аспан Арба" відправила до Росії близько 500 БпЛА.

Безпілотники казахстанська компанія купувала у нідерландської доньки китайської компанії DJI Europe B.V.

"Небесна механіка" володіє Ілля Гольберг - так само звуть засновника "Аспан арба". Цьогорічний директор "Аспан арба" Михайло Сапожніков раніше був співвласником "Небесної механіки" разом із Гольбергом.

У квітні 2022 року дрони DJI Mavic 2 у "Небесної механіки" купила московська обласна федерація ветеранів збройних конфліктів "Рись". У лютому 2023 року квадрокоптер DJI Matrice 300 RTK купила камчатська крайова рада ветеранів війни та праці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?