Керівники ЄС підтримали ідею щодо створення спецтрибуналу проти РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Керівники ЄС підтримали ідею щодо створення спецтрибуналу проти РФ

Керівники ЄС підтримали ідею щодо створення спецтрибуналу проти РФ
Джерело:  online.ua

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президент Європарламенту Роберта Мецола підтримують ідею створення спецтрибуналу для притягнення військово-політичного керівництва РФ за розв'язану війну проти України та злочини під час неї.

Джерело: сайт Єврокомісії

Що відомо про створення спецтрибуналу проти керівництва РФ 

Росія за свої жахливі злочини має бути притягнута до відповідальності. Путін має бути притягнутий до відповідальності. Щоб притягнути винних до відповідальності, ми повинні зробити все, що в наших силах, - зазначила фон дер Ляєн під час виступу з нагоди створення Міжнародного центру переслідування за злочини агресії проти України.

За її словами, у цьому питанні ЄС підтримує роль Міжнародного кримінального суду.

Голова Єврокомісії також зазначила, що для притягнення військово-політичного керівництва РФ та відповідальних за військові злочини в Україні необхідно створення спецтрибуналу.

За її словами, очікується підписання угоди у Гаазі про заснування у місті Міжнародного центру переслідування за злочини агресії.

Європейський Союз надалі працюватиме з нашими партнерами, щоб змусити Росію платити за свої злочини. Ми об'єднуємося за справедливість для України, - підкреслила фон дер Ляєн.

Раніше після звірств російських військових у Бучі фон дер Ляєн доручила комісару з питань правосуддя Дідьє Рейндерсу відстежувати й підтримувати координацію зусиль ЄС у розслідуванні скоєних в Україні воєнних злочинів і злочинів проти людства.

Коли може бути створений спецтрибунал проти кремлівських військових злочинців 

За словами президента Європарламенту Роберти Мецоли, для створенння такого спецтрибуналу необхідний час.

Коли ми говоримо про мир, нам слідо говорити про відповідальність. Той, хто несе відповідальність за ці злочини, має заплатити... Нам потрібно переконатися, що в нас є механізми, перш за все, для збору доказів, а потім - для судового переслідування. Якщо зібрані матеріали відповідають статті 8 Римського статуту, тобто злочину агресії, необхідно створити спеціальний трибунал. Тобто питання вже не в тому, як, це питання часу. Зараз ми вже бачимо справи, які розслідуються в Україні, інформацію, яку збирають різні держави, - мова йде про притягнення до відповідальності винних, у тому числі Володимира Путіна, - підкреслила Мецола.

Вона зазначила, що без притягнення відповідальних за злочинну війну проти України досягти тривалого миру не вдасться.

Без цього у нас не буде миру. Якщо ми не зможемо знайти юридичне рішення для цього, тоді ми підведемо Україну і всіх у світі, хто хоче переконатися, що злочини агресії, які скоюються на території Європи, будуть розкриті, а винні - покарані, - наголосила президент Європарламенту.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?