Киргизстан почав евакуацію на кордоні з Таджикистаном після обстрілів
Категорія
Світ
Дата публікації

Киргизстан почав евакуацію на кордоні з Таджикистаном після обстрілів

Киргизстан почав евакуацію на кордоні з Таджикистаном після обстрілів
Джерело:  online.ua

Влада Киргизстану на тлі резонансних обопільних обстрілів на кордоні з Таджикистаном вирішила евакуювали близько 2,5 тисячі осіб, що мешкали у відповідному районі.

Джерело: Червоний Півмісяць

За оприлюдненими волонтерами даними, перш за все йдеться про жінок і дітей.

“Команда Червоного Півмісяця Киргизстану в г.Баткен продовжує забезпечувати харчування і психологічну підтримку евакуйованим в пунктах тимчасового розміщення людям в Баткені. Зараз загальна кількість переміщених людей становило 2 726 осіб, з них понад 1 500 розміщені в с.Рават Лейлекского району”, _ наголосили в організації.

Згідно з повідомленнями медіа, наразі таджикистанська сторона зайняла з військовою технікою принаймні один населений пункт на спільному кордоні з Киргизстаном. УВС Баткенської області республіки стверджує, що військовослужбовці захопили в “заручники” голову села Інтернаціонал.

Місцевий посадовець прямував до зайнятих таджикистанськими силами ділянок з домами, аби підтвердити чи спростувати інформацію про двох жертв загострення. Ті його затримали у відповідь, а киргизстанські правоохоронці розпочали досудове розслідування за статтею про “злочини проти миру”.

Конфлікт на кордоні Таджикистану та Киргизстану

Між прикордонними підрозділами двох країн у четвер, 29 квітня, сталася стрілянина, яка тривала до 23:45. Пізніше обидві сторони виступили зі спільною заявою про припинення вогню та відведення особового складу військ разом з технікою до місць постійної дислокації.

В уряді Киргизстану станом на ранок 30 квітня констатували загибель 13 осіб. Різноманітні травми отримали інші 134.

З таджикистанської сторони поки що немає відповідних офіційних даних. Журналісти вказують на 10 жертв та 90 постраждалих.

На рівні урядів країн контактували вже міністри закордонних справ. Таджикистанський дипломат Сіроджіддін Мухріддін проінформував киргизстанську сторону про неприпустимість для його країни поступатися землею.

“Таджикистан ніколи не поступиться землями, які споконвічно і по праву належать йому”, - резюмував він, але зауважив - конфлікт необхідно вирішувати переговорами.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?