Китай допомомагає Ірану виробляти дрони і поставляти їх Росії — WSJ
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай допомомагає Ірану виробляти дрони і поставляти їх Росії — WSJ

Китай допомомагає Ірану виробляти дрони і поставляти їх Росії — WSJ
Джерело:  online.ua

Принаймні в одному зі збитих в Україні іранських дронів -камікадзе типу Shahed виявили деталь, яка ймовірно була виготовлена в Китаї у січні цього року, що може вказувати на допомогу Пекіна Тегерану у виробництві та поставках дронів Росїі.

Джерело: The Wall Street Journal

Як Китай допомагає Ірану виробляти БпЛА та поставляти їх Росії  

Виявлена деталь вказує на те, що Китай продовжує поставляти Ірану будівельні блоки для програми безпілотних літальних апаратів, попри жорсткий тиск з боку США.

 І це демонструє, як швидко Іран може допомогти Росії в її війні проти України, йому потрібно всього три місяці, щоб зробити і поставити Москві зброю, яка тероризує цивільне населення України.

За інформацією слідчих, іранський БпЛА, збитий українськими військовими у квітні, мав всередині перетворювач напруги, скоріш за все виготовлений в Китаї в 2023 році.

Деталь виявили дослідники з британської групи Conflict Armament Research.

Це також вказує на те, наскільки швидки Іран здатний виробляти БпЛА та поставляти їх Росії.

Китайська частина була виготовлена в січні, відправлена в Іран, встановлена, потім відправлена в Росію і використана проти України в квітні.

Як війна в Україні вплинула на світовий ринок зброї

Журналісти видання зазначають, що російське злочинне вторгнення в Україну створило навантаження на світові поставки зброї.

США та союзники надають Україні величезний обсяг військової допомоги.

Між тим Росія у минулому році звернулась по допомогу до Ірану. Використання нею іранських безпілотників є найбільш далекосяжним прикладом поглиблення військового співробітництва між двома країнами. За даними українських військових, Росія запустила понад 700 безпілотників для ураження електростанцій, міст та військових об'єктів.

Хоча Україна заявляє, що їй вдалося значною мірою нейтралізувати загрозу безпілотників, постійне використання дронів створює навантаження на протиповітряну оборону країни.

У минулому місяці в Білому домі заявили про вичерпання Росією запасів власних БпЛА.

Зокрема, у Кремлі попросили Тегеран про доставку додаткових БпЛА.

Минулого тижня Білий дім заявив, що Іран нещодавно відправив до Росії сотні безпілотників на кораблях, що прямують через Каспійське море.

Знаходження китайської запчастини 2023 року проливає світло на проблеми, з якими стикаються США та їхні союзники, намагаючись зупинити потік деталей з усього світу на іранські заводи безпілотників.
Китайська запчастина 2023 року, виявлена групою в практично неушкодженому V-подібному безпілотнику, відомому як Shahed-136, знаходилася в навігаційній системі.

Глобальні санкції, покликані зупинити потік запчастин до Ірану, мали скромний вплив. І націлювання на такі речі, як перетворювачі напруги, які широко використовуються в комерційній електроніці, є складною проблемою.

Згідно зі звітами ООН, в яких задокументована робота Тегерана з постачання бойовикам-хуситам в Ємені безпілотників в останні роки, Китай і Гонконг вже давно використовуються в якості центрів розподілу іранського виробництва безпілотників.

Китайські компанії також відіграють все важливішу роль у наданні допомоги Ірану, згідно з некомерційною організацією Wisconsin Project on Nuclear Arms Control.

Вивчення безпілотника, збитого над Україною, виявило явні ознаки того, що він був виготовлений Іраном, сказав Деміен Сплітерс, заступник директора з операцій Conflict Armament Research, який вивчав цю зброю в Україні на початку 2023 року.

Дрон був оснащений двигуном іранського виробництва, виробленим компанією, що неодноразово потрапляла під санкції США та їх союзників.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?