Китай надав Росії техніку для будівництва оборони на окупованих територіях
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай надав Росії техніку для будівництва оборони на окупованих територіях

Китай надав Росії техніку для будівництва оборони на окупованих територіях
Джерело:  online.ua

Від початку цього року значно збільшились поставки спеціальної техніки, зокрема, екскаваторів, з Китаю до Росії. Цю техніку злочинна армія РФ використовувала для будівництва оборонних укріплень на окупованих українських територіях. 

Джерело:   Wall Street Journal

Що відомо про допомогу Китаю Росії у війні проти України

За інформацією журналістів видання, тільки протягом останніх 7 місяців цього року обсяг торгівлі Китаю з Росією зріз на 36% у порівнянні з аналогічним періодом у минулому році.

Наразі обсяг торгівлі між країнами складає 134 млрд доларів.

Китай постачає Росії цілий ряд товарів, зокрема й такі, що мають потенційне військове застосування, як мікрочіпи і екскаватори для копання траншей.

За цей період китайський експорт до Росії зріс на 73% навіть попри те, що загальний експорт Китаю впав на 5%.

За оцінками Банку Фінляндії, Китай зараз є джерелом від 45% до 50% російського імпорту, порівняно з 25% до повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Оскільки введені західними країнами санкції обмежили ввезення переважної більшості товарів та продуктів із Заходу, їх замінили китайські компанії.

Що Китай поставляє до Росії

Зокрема, з Китаю до Росії йдуть автівки, електроніка, продукти харчування, тютюн, метали, смартфони та багато іншого.

Китайські компанії постачали до Росії комп'ютерні чіпи, деталі для реактивних винищувачів, а також технології навігації і глушіння. У доповіді, опублікованій минулого місяця Управлінням директора національної розвідки США, також йдеться про те, що Китай допомагає Росії уникати санкцій і купувати технології військового призначення.

Примітно, що рівно рік тому російський імпорт китайської землерийної техніки почав різко зростати. За перші сім місяців року Китай продав Росії майже вдвічі більше фронтальних навантажувачів і більш ніж втричі більше екскаваторів, ніж за той же період роком раніше.

За словами старшого наукового співробітника Атлантичної ради Джозефа Вебстера, це свідчить про те, що Росія використовує деякі з них для зведення укріплювальних споруд у війні проти України.

Китайські компанії уможливили будівництво російських укріплень в Україні. Це не збіг, саме тоді російські війська дійсно почали окопуватися, коли вони почали відступати, - пояснює Вебстер.

Губернатор Сахалінської області Росії Валєрій Лімаренко у червні передав нові екскаватори китайського виробництва окупаційним військам на сході України, свідчить розміщене на його каналі в Telegram відео.

Крім того, китайський експорт автомобілів до Росії також різко зріс після того, як на початку минулого року поставки з Європи майже припинилися. За перші шість місяців цього року Китай експортував до Росії понад 341 тис автомобілів, що майже вшестеро більше, ніж у першій половині 2022 року.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?