Китай погодився взяти участь у мирному саміті в Саудівській Аравії
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай погодився взяти участь у мирному саміті в Саудівській Аравії

Китай погодився взяти участь у мирному саміті в Саудівській Аравії
Джерело:  online.ua

Китай погодився відправити своїх представників для участі у мирному саміті щодо України у Джидді на території Саудівської Аравії.

Джерело: сайт МЗС КНР

Що відомо про позицію Китаю щодо мирного саміту стосовно України в Саудівській Аравії 

Речник МЗС Ван Веньбінь заявив, що Китай відправить делегацію на зустріч у Джидді щодо України.

На запрошення Королівства Саудівська Аравія Спеціальний представник Уряду Китаю з питань Євразії Лі Хуей відвідає Джидду для участі в зустрічі з українського питання. Китай готовий співпрацювати з міжнародним співтовариством, щоб продовжувати відігравати конструктивну роль у пошуку політичного врегулювання кризи в Україні, - підкреслили в МЗС Китаю.

Що відомо про позицію України стосовно участі Китаю у мирному саміті

За інформацією західних журналістів  The Guardian та Reuters, підтримка мирної ініціативи, запропонованої Україною з боку Китаю була б найбільшим дипломатичним досягненням Києва.

Українські та західні дипломати очікують, що за результатами саміту в Джидді, на зустрічі радників з національної безпеки та інших високопосадовців з близько 40 країн світу, вдасться погодити ключові принципи врегулювання розв'язаної Росією злочинної війни проти України.

За словами представників як України так і Росії, наразі не має перспектив для мирного врегулювання.

Однією з головних цілей цього раунду переговорів буде остаточно зафіксувати спільне розуміння того, про що йдеться в 10 пунктах, - пояснює радник президента Володимира Зеленського Ігор Жовква.

10 пунктів української "формули миру" включають заклики до відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, захисту продовольства та енергопостачання, ядерної безпеки та звільнення всіх ув'язнених.

Західні журналісти зазначають, що підтримка мирних ініціатив України з боку Китаю була б найбільшим дипломатичним досягненням.

Китай був запрошений на попередній раунд переговорів у Копенгагені наприкінці червня, але відмовився від участі.

Минулого разу вони не відмовлялися від участі в переговорах: вони сказали, що не можуть вписати її в свій графік... Цього разу ми всі повторили наші звернення до Пекіна ... і ми маємо певні позитивні сигнали, - пояснив журналістам один з представників уряду Німеччини.

Якщо Китай вирішить взяти участь у конференції, він може зробити це або шляхом направлення посланців, або за допомогою відеозв'язку, заявили офіційні особи.

За словами німецького чиновника, саудівська дипломатія відіграла ключову роль у переконанні Пекіна взяти участь у конференції.

Жовква повідомив, що посол Китаю в Україні брав участь у зустрічах у Києві щодо мирної ініціативи, і щоУкраїна працює над тим, щоб Китай взяв участь у конференції в Джидді.

Нібито представляти Пекін буде спецпредставник у справах Євразії Лі Хуей.

Читайте також:  

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?