Китай планує позбавити Росію впливу на країни Центральної Азії – Reuters
Категорія
Світ
Дата публікації

Китай планує позбавити Росію впливу на країни Центральної Азії – Reuters

Китай планує позбавити Росію впливу на країни Центральної Азії – Reuters
Джерело:  online.ua

Президент Китаю Сі Цзіньпін представив план щодо розвитку регіону Центральної Азії, де ще донедавна домінуючою силою була Росія. 

Джерело:  Reuters

Як Китай витісняє Росію з регіону Середньої Азії 

Зокрема, 19 травня в Китаї пройшов саміт "Китай-Центральна Азія" за участю президентів Казахстану, Киргизії, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану.

Під час саміту китайський лідер Сі Цзіньпін заявив, що Китай готовий взяти на себе лідерську роль в розвитку регіону Центральної Азії – від зміцнення внутрішньої і міжнародної безпеки країн регіону до будівництва важливих інфраструктурних проектів.

Сі Цзіньпін також заявив про залучення китайських компаній в проектах з будівництва інфраструктури в регіоні, що дозволить створити нові робочі місця.

 А ось місцевим урядам Пекін обіцяє фінансову підтримку і гранти сукупно на суму в 3,8 мільярда доларів.

Китай прагне перехопити в Росії та США ініціативу з лідерства в Середній Азії

Своєю участю Китай поставив себе в авангарді гонки за політичний вплив і енергетичні активи в багатому ресурсами регіоні, поки Росія відволіклася на війну в Україні, а США послабили свою присутність тут після виведення військ з Афганістану, - зазначають автори публікації.

П'ять колишніх радянських республік з мережею торгових коридорів пропонують Китаю альтернативні маршрути для перевезення палива, продовольства та інших товарів по маршруту "Китай – Європа" в разі збоїв в інших місцях.

Крім того, цей саміт повинен стати для Китаю противагою в інформаційному порядку денному на тлі саміту лідерів "Великої сімки", що триває паралельно, де Китай активно критикують за сумнівну позицію щодо війни в Україні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?