Китай різко змінив позицію по Криму після націоналізації "Мотор Січ"
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай різко змінив позицію по Криму після націоналізації "Мотор Січ"

Китай різко змінив позицію по Криму після націоналізації "Мотор Січ"
Джерело:  online.ua

Після того, як РНБО націоналізував одне з найбільших підприємств з виробництва авіадвигунів в світі "Мотор Січ", серед акціонерів якого є китайська компанія Beijing Skyrizon, Китай різко змінив позицію по окупованому Криму. Китай раптово вирішив направити на півострів делегацію бізнесменів для обговорення з окупантами партнерства в сфері торгівлі і туризму. У КНР зацікавилися виноробної галуззю, сільським господарством і курортними районами українського півострова, який знаходиться під російською окупацією вже восьмий рік. Українська влада обурена рішенням Пекіна, який різко вирішив відійти від нейтральної позиції по Криму і задумав співпрацювати з окупантами. На це вже відреагував офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзяні. Він вимагає, щоб Україна "не політизувала" взаємодію китайських компаній з Кримом, з яким китайські підприємства "історично підтримують контакти". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"Наша позиція по Криму послідовна. Ми сподіваємося, що залучені сторони раціонально врегулюють це питання. Деякі китайські компанії в зв'язку з історично сформованими обставинами і практичною необхідністю на основі принципу ринку підтримують співпрацю і контакти з Кримом. Ділова активність не повинна політизуватися", - заявив Чжао Ліцзяні.

Як відомо, до цього МЗС КНР вимагав від України врахувати інтереси китайських інвесторів після націоналізації "Мотор Січ". Секретар РНБО Олексій Данилов в свою чергу запевнив, що всі люди, які вкладали кошти в підприємство, отримають компенсацію.

Нагадаємо, 11 березня під час засідання Рада національної безпеки і оборони ухвалила рішення про повернення у власність держави ПАТ "Мотор Січ". У Раді вже готують законопроєкт про націоналізацію заводу. Китайський інвестор "Мотор Січі" назвав неприпустимими рішення офіційного Києва і пригрозив новими судовими позовами.

Важливо відзначити, що китайські інвестори купили акції "Мотор Січ" ще в 2016 році і інвестували в розвиток виробництва понад 100 млн доларів. Але фактично керувати підприємством не можуть, так як СБУ і ГПУ наклали низку арештів на акції підприємства. У вересні 2020 року китайська інвестори почали інвестиційний спір, про що повідомили Міністерство юстиції України. Вони вимагають відшкодувати їм збитки в розмірі 3,5 млрд доларів. Але так як ніякої реакції у відповідь не отримали, то було прийнято рішення розпочати міжнародний арбітраж.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що проти покупки Китаєм підприємства "Мотор Січ" найбільше виступають США. Вашингтон прагнув не допустити продаж українського моторобудівного заводу китайської компанії. На думку американської влади, успішна операція дозволить Китаю отримати доступ до важливих технологій в сфері оборони.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?