Китай та США заздалегідь говорили про візит Пелосі на Тайвань
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай та США заздалегідь говорили про візит Пелосі на Тайвань

Китай та США заздалегідь говорили про візит Пелосі на Тайвань
Джерело:  online.ua

За інформацією журналістів Reuters, очільник Держдепу США Ентоні Блінкен та керівник МЗС Китаю Ван І обговорювали можливість візиту спікера Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі на Тайвань ще минулого місяця.

Джерело:  Reuters

США заздалегідь попередили Китай про візит Пелосі на Тайвань

Держсекретар США Ентоні Блінкен обговорив можливість поїздки спікера Палати представників Ненсі Пелосі на Тайвань зі своїм китайським колегою на Балі минулого місяця, - зазначають журналісти видання із посиланням на комментар одного з представників Держдепу.

При цьому, за інформацією Bloomberg, Пекін закликав авіакомпанії, які здійснюють рейси до країн Азії, уникати польотів на Тайвань, поблизу якого армія КНР наразі проводить масштабні військові навчання.

Китай відправив офіційне повідомлення авіакомпаніям пізно ввечері 2 серпня. У повідомленні шість областей повітряного простору були позначені як "небезпечні зони".

На думку політолога Артура Харитонова, у разі нападу армії КНР на Тайвань світу загрожуватиме Третя світова війна.

Це може привести до війни, і як говорять мені тайванські колеги, Україна дала Тайваню рік-два, п’ять, десять, але ніхто точно не знає скільки, бо важко аналізувати, що є в голові божевільного диктатора, який хоче захопити іншу країну. Інша річ, це те, що з реальних дій, станом на сьогоднішній ранок, Китай зробив наступне: оголосив бойкот тайванським цитрусовим і двом видам риб. Тобто, ви розумієте, що дуже гучні заяви в реальності виявляються дещо сумнівними кроками, - зазначає експерт.

Фото - wikimedia.org

На думку експерта, уникнути війни скоріш за все не вдасться і її початок - лише питання часу.

Китай готується до війни, Тайвань готується оборонятися. Залучена до цього процесу дуже активно Японія, тому що напад на Тайвань фактично неможливий без атаки на префектуру Окінава, яка межує з Тайванем на півночі. І Японія дуже активно розроблює плани як відражати китайську загрозу і фактично змінила своє законодавство, щоб вступити у війну за Тайвань. Корея також розглядає можливість вступу у війну за Тайвань, бо і на території Японії і на території Південної Кореї розташовані американські військові бази. І в випадку атаки на Тайвань, і у разі, якщо Вашингтон захоче підтримувати владу острова будуть залучені саме ці війська… Це може перетворитися на початок реальної Третьої світової, тому що з одного нападу буде зачеплено декілька країн, - пояснює експерт.

Однак на думку директора Інституту світової політики Євгена Магди, Китай не розпочне війну проти Тайваню.

Складно уявити, що Китай пішов би на збройний конфлікт із державою, з якою має найміцніші економічні відносини. Китай і США активно конкурують в економічному плані. Тож складно уявити, що ці дві держави воюватимуть, - зазначає Магда.

За словами експерта, наразі Вашингтон не демонструє однозначної готовності до війни із Пекіном.

Насамперед ми бачимо політичну надбудову конфлікту навколо Тайваню між США та Китаєм. Водночас у Пекіні чітко проаналізували ситуацію, яка виникла у світовій економіці після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Своєю чергою США також демонструють, що не готові йти на загострення. Навіть звичних для дипломатії кроків, як відкликання посла, у цій ситуації не відбулося, - звертає увагу Магда.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?