Китай звинуватив США у використанні шпигунських аеростатів
Категорія
Політика
Дата публікації

Китай звинуватив США у використанні шпигунських аеростатів

Китай звинуватив США у використанні шпигунських аеростатів
Джерело:  online.ua

Голова МЗС КНР Ван Веньбінь заявив про використання США аеростатів зі шпигунським обладнанням у повітряному просторі країни. У США ці звинувачення відкидають, а генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав інциденти з аеростатами в повітряному просторі США, Канади та інших західних країн наслідками шпигунських дій Китаю та Росії.

Джерело:  The Guardian

Що відомо про історію із шпигунськими аеростатами у повітряному просторі США та інших країн

Керівник МЗС КНР заявив, що США нібито дуже часто порушують повітряний простір інших країн і Пекін має інформацію про щонайменше 10 подібних інцидентів у власному повітряному просторі.

З минулого року американські висотні аеростати здійснили понад 10 незаконних польотів у повітряний простір Китаю без схвалення відповідних китайських відомств, - заявив Ван Веньбінь. 

Представники Білого дому відкинули звинувачення керівника МЗС КНР.

Будь-яке твердження про те, що уряд США використовує повітряні кулі-спостерігачі над КНР, є хибним, - заявив представник Ради нацбезпеки Едрієнн Вотсон.

Він додав, що саме Китай "має програму висотних аеростатів-спостерігачів для збирання розвідувальної інформації".

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, інциденти із аеростатами у повітряному просторі США є наслідками шпигунських спроб Китаю та Росії та свідчать про необхідність посилити співпрацю між державами-членами НАТО стосовно обміну розвідданими й стеження за повітряним простором.

Те, що ми побачили в США минулого тижня – це частина схеми, за якої Китай, а також Росія збільшують розвідувальну й спостережну діяльність проти держав-членів НАТО через різні канали. Уже були задіяні кіберпростір, супутники і тепер – аеростати. Це підкреслює те, що нам необхідно бути пильними, збільшити присутність і посилити обмін розвідувальними даними та захист і моніторинг повітряного простору, - наголошує Столтенберг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?