Коаліція F-16 планує розпочати підготовку українських пілотів влітку
Категорія
Світ
Дата публікації

Коаліція F-16 планує розпочати підготовку українських пілотів влітку

Коаліція F-16 планує розпочати підготовку українських пілотів влітку
Джерело:  online.ua

Українські пілоти можуть розпочати підготовку до керування винищувачами F-16 вже цього літа, про що повідомила міністр оборони Нідерландів.

Джерело: Reuters

Коаліція F-16 планує розпочати підготовку українських пілотів

Міжнародна коаліція з підготовки пілотів і допоміжного персоналу, обслуговування літаків і постачання F-16 в Україну очолюється Нідерландами та Данією. Раніше Нідерланди мали намір розпочати навчання українських пілотів якнайшвидше, але конкретний час початку навчання не був уточнений.

Цього літа це є нашими амбіціями. І ми побачимо, чи це реалістично, – щодо початку програми підготовки, сказала міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен.

За словами Оллонґрен, остаточне рішення щодо запиту України на постачання десятків F-16 ще не прийнято.

Це дуже сильна система озброєння. Це дуже потужна здатність. Але вона не буде доступна найближчим часом і президент Зеленський, звичайно, це знає, — сказала Оллонґрен.

Reuters було повідомлено анонімними джерелами про те, що навчання розпочнеться з двох груп, в яких буде 12 українських пілотів з досвідом керування радянськими МіГами. Обсяг програми не був уточнений.

Минулого тижня Зеленський повідомив, що отримав “серйозну, потужну” пропозицію від країн-лідерів, які готові надати Україні винищувачі F-16 і чекає остаточних домовленостей з головними союзниками.

Що відомо стосовно рішення про передачу Нідерландами F-16 Україні

Оллонгрен зазначила, що уряд її країни поки не вирішив остаточно щодо запиту Києва на передачу винищувачів F-16.

Водночас, за її словами, винищувачі наблизять Україну до військового потенціалу НАТО, що "дуже важливо для майбутнього".

Коли війна закінчиться, Україна повинна бути здатною захистити себе, щоб стримати Росію від нових спроб. І я думаю... що українці також це розуміють. Це дуже потужна система озброєнь. Це дуже потужний потенціал. Але вона не буде доступна найближчим часом, і президент Зеленський, звичайно, знає про це, — підкреслила глава Міноборони Нідерландів.

Зазвичай, щоб стати льотчиком винищувача в Нідерландах, потрібно приблизно 2,5 року.

Та американський посадовець, який говорив із Reuters на умовах анонімності, сказав, що навчання базовим навичкам керування F-16 досвідченого українського льотчика може зайняти всього чотири місяці.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?