Захід обговорює передачу Україні винищувачів F-18 — Politico
Категорія
Політика
Дата публікації

Захід обговорює передачу Україні винищувачів F-18 — Politico

Захід обговорює передачу Україні винищувачів F-18 — Politico
Джерело:  online.ua

Західні країни обговорюють питання передачі Україні винищувачів F-18, однак наразі не має чіткого плану з приводу цього питання.

Джерело:  Politico

Захід може передати Україні F-18

За інформацією видання, вже до кінця цього десятиріччя доступними до купівлі будуть десятки винищувачів F-18, оскільки країни-власниці планують їхню поступову заміну на F-35.

Серед країн, які у перспективі готові будуть передати такі винищувачі, Австралія, Канада, Швейцарія, Іспанія, Фінляндія.

В деяких з цих країн вже мають контракти на купівлю F-35.

F-18 швидший за свого попередника й обладнаний двома двигунами.

Шасі літака також є більш міцним. Натомість F-16 має більшу дальність польоту й здатний довше перебувати в небі без дозаправлення. Озброєння на літаках майже однакове.

За інформацією офіційних осіб в уряді Австралії, США не заперечують передачу Україні F-18.

Схвалення Білого дому є важливим, оскільки Штати володіють інтелектуальною власністю на винищувачі.

Австралія списала 41 літак F/A-18 й замінила їх сучаснішими F-35. Наразі списані винищувачі стоять в ангарі на базі RAAF у Вільямтауні під Ньюкаслом.

У Конгресі закликають Байдена передати Україні ракети ATACMS

 Палата представників Конгресу США закликає адміністрацію президента Джо Байдена передати Україні напередодні контрнаступу далекобійні ракети ATACMS.

До цього радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван висловлював побоювання, що  відправка ATACMS може призвести до переростання війни Росії проти України в Третю світову війну, оскільки Україна зможе бити цими ракетами глибоко по території Росії.

Останнім часом у Пентагоні дедалі частіше висловлюються побоювання, що у США і так не так багато зброї.

Але останніми тижнями протидія адміністрації відправленню боєприпасів слабшає.

Сам Байден нещодавно дав зрозуміти, що він може бути відкритий для відправки ATACMS.

Відповідаючи на запитання, чи може Вашингтон погодитися надати ракети, президент наприкінці травня сказав, що цей варіант "все ще в грі".

Пізніше представник Білого дому заявив, що політика адміністрації не змінилася.

Тепер група членів Палати представників США на чолі з представником Джейсоном Кроу посилює тиск на Білий дім.

У четвер у листі Байдену 10 законодавців-республіканців і законодавців-демократів закликали президента якнайшвидше дати "зелене світло" ATACMS.

Війна в Україні перетворилася на конфлікт на виснаження. Ми можемо і повинні допомогти вийти з цього глухого кута. Швидко надавши українським силам ці додаткові можливості, ми можемо значно підвищити їхні шанси на перемогу, відновити мир у Європі та забезпечити більш стабільний і процвітаючий світ, - йдеться у листі представників Конгресу.

При цьому прихильники відправки ATACMS кажуть, що оскільки вони стріляють з високомобільних артилерійських ракетних систем, уже відправлених в Україну, вони не потребують тривалого навчання і логістичних ланцюжків, і їх можна використовувати негайно.

Вони також закликають президента схвалити інші сучасні озброєння, включно з винищувачами F-16 американського виробництва і додатковими засобами ППО, такими як ще одна система протиракетної оборони Patriot. У ньому також міститься заклик прискорити передачу американських танків M1 Abrams, які мають прибути в Україну до кінця року.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?