Коли суд у Гаазі ухвалить рішення щодо справи Україна проти РФ — відповідь МЗС
Категорія
Україна
Дата публікації

Коли суд у Гаазі ухвалить рішення щодо справи Україна проти РФ — відповідь МЗС

Коли суд у Гаазі ухвалить рішення щодо справи Україна проти РФ — відповідь МЗС
Джерело:  online.ua

За словами посла з особливих доручень МЗС України, представника в суді ООН Антона Кориневича, протягом найближчих 6 місяців або трохи довше Міжнародний кримінальний суд у Гаазі має ухвалити рішення по справі "Україна проти РФ". 

Джерело: "Українське радіо"

Що відомо про терміни ухвалення Гаазьким судом рішення по справі Україна проти РФ  

Кориневич підкреслив, що Україна подала позов проти РФ ще у 2017 році, і тільки в 2019 році суд визнав власну юрисдикцію по цій справі і почав її розгляд.

Нам усіх хотілося б, щоб справи розглядалися швидше, але саме такі темпи міжнародного правосуддя Колеса правосуддя крутяться не дуже швидко, але крутяться дуже важливо, що ми вже мали слухання по суті справи і наступний етап – це вже оголошення рішення Міжнародного суду, яке, як ми сподіваємося, буде відповідним і підтвердить, що РФ порушила два міжнародні договори. Нам би хотілося, щоб це все було швидше, але це хороший темп для міжнародного правосуддя, враховуючи ще й коронавірус, і супровідні обмеження. Тому сподіваємося, що вже скоро у нас буде рішення суду, - підкреслив Кориневич.

При цьому він вказав, що традиційно з дати завершення усних слухань по суті і до дня прийняття рішення проходить близько півроку або трохи більше.

Чому це рішення настільки важливе для України 

Для нас рішення важливе, перш за все, тому, що воно буде констатацією з боку Міжнародного суду ООН порушення РФ двох міжнародних конвенцій. Це важливо, тому що нам безумовно потрібно мати рішення міжнародних судових установ, які фіксують порушення з боку РФ. Також важливо, щоб це рішення фіксувало зобов’язання РФ припинити відповідні порушення і говорило, що це рішення є підставою для вирішення питання про компенсації, репарації, зокрема – жертвам таких порушень. Традиційно компенсації та репарації встановлюються на окремому засіданні суду. Хоча, звісно, зараз ми не можемо знати, яким буде рішення суду, - підкреслив представник України.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?