У Гаазі назвали кроки для створення трибуналу над керівництвом РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

У Гаазі назвали кроки для створення трибуналу над керівництвом РФ

У Гаазі назвали кроки для створення трибуналу над керівництвом РФ
Джерело:  online.ua

За словами судді Народного суду в Гаазі Стівена Репа, для створення спецтрибуналу та притягнення військово-політичного керівництва РФ до відповідальності за злочинну війну проти України необхідно провести голосування Генасамблеї ООН та отримати схвалення від щонайменше 90 держав-членів. 

Джерело: Всеукраїнський телемарафон

Що відомо про умови створення спецтрибуналу проти керівництва РФ 

Україна не може судити Путіна. Герасимова - так, можна навіть Шойгу, але не голову держави чи прем'єр-міністра. І тому потрібен міжнародний суд. Все, що для цього потрібно, - це голосування у Генеральній асамблеї ООН, - зазначив Реп.

За його словами, РФ в ООН може накласти вето на таке рішення, але вона не може завадити рішенню стосовно створення суду, адже не має права вето в Генасамблеї ООН.

При цьому Реп зазначив, що ухвалити рішення про створення суду можна за межами Радбезу, але для цього необхідно заручитись підтримкою не тільки країн ЄС, а й інших: потрібно мінімум 90 голосів представників країн, які не є членами ЄС.

Чи зможе такий трибунал після створення одразу взяти Путіна під варту? Відповідь - ні. Але наявність обвинувачень зробить його міжнародним парією... Ми можемо побачити зміну режиму в Росії, коли до влади прийдуть інші люди. Вони можуть бути неідеальними, але вони можуть побачити, що Путін припустився помилки й відправити його до суду. Це цілком можливий процес, - зазначив суддя.

Реп підкреслив, що у разі створення такого суду, у представників Путіна не буде контраргументів проти обвинувачень, і трибунал зможе винести вирок упродовж тижнів, а не років, як це було на судових процесах над іншими воєнними злочинцями.

Що відомо про перспективи створення спецтрибуналу проти РФ 

За словами радника керівника Офісу президента України Михайла Подоляка, країни ЄС вже роблять перші кроки для створення спеціального трибуналу, щоб притягнути російське керівництво до відповідальності за злочини, вчинені в Україні.

Він заявив, що країни Балтії, Польща, Румунія та Словаччина підписали ініціативну угоду про створення спеццентру щодо злочину агресії Росії.

Це формалізація обов’язкової кримінальної процедури. Далі країни доєднаються до спецтрибуналу. Автори війни, включно з Путіним, отримають вироки, - зазначив Подоляк.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?