Команда Путіна висунула нові умови Зеленському по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Путіна висунула нові умови Зеленському по Донбасу

Команда Путіна висунула нові умови Зеленському по Донбасу
Джерело:  online.ua

Зустріч нормандських радників по Донбасу завершилася безрезультатно. Між командами російського президента Володимира Путіна і українського лідера Володимира Зеленського виникли жорсткі розбіжності, тому обговорити питання повернення до режиму повного припинення вогню в зоні ООС не вдалося.

Джерело: РБК

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що переговори були дуже складними через жорсткі позиції сторін. За його словами, українська сторона прагнула обговорити питання про припинення обстрілів і встановлення миру на Донбасі, але учасники переговорів з російської сторони завели переговори в глухий кут - вони традиційно почали обговорювати тему сторін конфлікту, наполегливо ігноруючи очевидні факти.

"Як би російська сторона не намагалася суперечити позиції міжнародного співтовариства, міжнародних організацій, країн-посередників, все одно факт залишається фактом - сторонами цього конфлікту є Україна і Росія. Цей факт не можна ігнорувати просто тому, що хочеться", - розкрив Подоляк позицію команди Путіна.

Представник Офісу президента додав, що для України принципово важливо, щоб мирні домовленості по Донбасу узгоджували з тими, хто зможе бути відповідальними за свої обіцянки. Подляк підкреслив, що в України є повна підтримка Франції та Німеччини, але Росія не хоче себе бачити стороною конфлікту і наполягає на переговорах української сторони з бойовиками так званих "ЛНР" і "ДНР".

"Російська сторона звела і цю зустріч до оскарження тієї безсумнівної і принципової позиції, що питання Донбасу повиненно обговорюватися саме сторонами конфлікту. Як бачимо, цю позицію підтримує весь цивілізований світ, але не російська сторона. Тому принципово поки немає рішень", - підвів підсумки переговорів Подоляк.

Він в черговий раз нагадав, що безумовним інтересом України є припинення вогню і забезпечення стабільності тиші в зоні ООС. Тому Україна наполягає на тому, щоб Росія проявила нарешті свою відповідальність за виконання цього пункту мінських домовленостей, оскільки люди на Донбасі щодня страждають від війни.

Подоляк додав, що сторони домовилися продовжувати діалог як в нормандському форматі, так і в Тристоронній контактній групі. Орієнтовно, наступна зустріч в рамках ТКГ відбудеться 9 червня.

Які умови висуває Путін по Донбасу

У Путіна єдиний вихід з глухого кута бачить тільки в наданні "особливого статусу" Донбасу. Москва закликає Київ відмовитися від своїх вимог, які стосуються зміни послідовності виконання положень Комплексу заходів і не намагатися "виставити" Росію стороною конфлікту.

У МЗС РФ нагадують, що команда Зеленського наполягає на поверненні під свій контроль всього російсько-українського кордону з подальшим проведенням місцевих виборів на Донбасі. Але дають зрозуміти, що ні на які поступки і компроміси в цьому питанні Путін не піде, а конфлікт в результаті буде заморожений.

Ситуація на Донбасі 27 травня

Поки Росія блокує переговорний процес бойовики потужно обстрілюють позиції українських захисників в зоні ООС з важкого озброєння. Тільки напередодні вони 9 разів порушили режим перемир'я. Збройні формування РФ вели вогонь з 82-мм і 120-мм мінометів, бойових машин піхоти, великокаліберних кулеметів і гранатометів різних систем.

Під ворожий вогонь потрапили захисники Кримського, Пєсков, Причепилівки, Красногоровки, Павлопіля, Водяного, Південного і Авдіївки.

27 травня бойовики вже двічі обстрілювали позиції ООС. З 120-мм мінометів вони вели вогонь поблизу Пєсков і Причепилівки, де також російські найманці задіяли озброєння бойових машин піхоти, гранатомети, кулемети і стрілецьку зброю.

"На ворожі обстріли українські захисники відкривали вогонь. Бойових втрат серед українських захисників за минулу та поточну добу немає", - йдеться в ранковому зведенні штабу ООС 27 травня.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?