Команда Зеленського озвучила новий важливий план по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Команда Зеленського озвучила новий важливий план по Донбасу

Команда Зеленського озвучила новий важливий план по Донбасу
Джерело:  online.ua

Команда українського лідера Володимира Зеленського завершила підготовку законопроєкту про перехідний період Донбасу. Відповідний законопроєкт вже схвалив уряд. Тепер його подали на розгляд Венеціанської комісії, оскільки норми прописані в документі, нестандартні і нові для українського законодавства.

Джерело: ДОМ

Радниця віце-прем'єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Юна Потьомкіна пояснила, що консультації та коментарі Венеціанської комісії щодо даного законопроєкту є вкрай важливими. За її словами, представники Венеційки вже погодилися допомогти Україні з цим законом - вони приїдуть до Києва у вересні.

"У вересні ми очікуємо першої комунікації з Венеціанською комісією, делегацією, яка приїде сюди для детальної комунікації на нашу законопроекту. І з 1 по 10 жовтня буде засідання Венеціанської комісії, після якого ми очікуємо вже офіційного рішення на нашу законопроєкту ", - уточнила радниця міністра.

Закон про перехідний період Донбасу - що в ньому прописано

За словами Потьомкіній, законопроєкт про державну політику перехідного періоду для Криму і Донбасу задає певний тон, певні напрямки для подальшого пакету законодавчих актів про перехідний період.

"Що ж стосується законів про так званої відповідальності, до якої увійде і амністія, і потенційно люстрація. Про це набагато чіткіше ми зможемо говорити трохи пізніше - в момент, коли все-таки виробиться бачення, що увійде в процедури і що потребуватиме відображенні в додаткових законодавчих актах ", - підкреслила представниця МінТОТ.

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій раніше уточнювали, що законопроєкт базується на принципах ООН в частині перехідної юстиції, відповідає стандартам і критеріям ОБСЄ - Копенгагенським стандартам і розроблений, спираючись на державні інтереси України.

У документі пропонують закріпити на рівні закону визначення Росії як держави-агресора. Цілі документа передбачають:

  • введення елементів перехідної юстиції, зокрема відповідальність за правопорушення, пов'язані з тимчасовою окупацією, обмеження щодо обрання та призначення на посади громадян України, які були долучені до діяльності окупаційних сил і окупаційних адміністрацій Росії, заходи щодо розвитку стійкого миру і заходів неповторення окупації;

  • запуск інституту консолідації угод, які були здійснені на тимчасово окупованих територіях;

  • створення передумови формування кадрового резерву для роботи на деокупувати територіях;

  • встановлення обмеження щодо поводження валюти держави-агресора протягом перехідного періоду;

  • визначення базових принципів ( "червоні лінії") деокупації і реінтеграції;

  • уніфікацію підходів як по тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей, так і по Криму і місту Севастополь.

  • упорядкування і осучаснення діючої профільної термінології, а також введення поняття, що розкривають;

  • розподілення регулювання на конфліктний і постконфліктний періоди, що дозволить визначити певний алгоритм дій держави під час реінтеграції тимчасово окупованих (деокупувати) територій та їх мешканців;

  • посилення соціального зв'язку з тимчасово окупованими територіями;

  • визначення подальшого розвитку для пакета законопроектів про перехідний період, що розробляє Мінреінтеграціі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?