Зеленський звернувся до жителів ОРДЛО з гучною пропозицією
Категорія
Політика
Дата публікації

Зеленський звернувся до жителів ОРДЛО з гучною пропозицією

Зеленський звернувся до жителів ОРДЛО з гучною пропозицією
Джерело:  online.ua

Український глава Володимир Зеленський озвучив свою категоричну позицію щодо жителів ОРДЛО, які вважають себе "русскими". Він публічно закликав їх їхати в Росію і шукати собі місце в країні окупанта, оскільки Донбас ніколи не стане "російським".

Джерело: ДОМ

Зеленський підкреслив, що зараз важливо для завершення війни, щоб жителі ОРДЛО самоідентифікувалися і визначилися хто вони - "русские" чи українці, з Росією чи з Україною. Тих, хто точно зрозуміє для себе, що він "русский і "живе в Росії", Зеленський закликав вже зараз їхати з української території.

"Найголовніше в цій історії - точно для себе зрозуміти: ти росіянин, ти в Росії (я не про національність, а про внутрішній вибір для себе) або ти українець, і це твоя земля? Це твоя батьківщина або ти - гість?", - пояснив президент.

Він додав, що жителів окупованих територій "ніхто не виганятиме". Президент розраховує, що люди самостійно приймуть рішення виїхати в РФ після того, як самовизначаться.

"Якщо ти живеш на території тимчасово окупованого Донбасу і вважаєш, що "наше діло праве, нам - в Росію, ми - росіяни". То це велика помилка - залишатися жити на Донбасі. Він ніколи не буде російською територією, просто ніколи. Якщо ти любиш Росію і вважаєш, що все життя перебував на території України, але відчував її Росією. Якщо ти так відчуваєш, то повинен зрозуміти - в ім'я своїх дітей і онуків вже потрібно їхати і шукати собі місце в Росії ", - закликав Зеленський.

Президент України додав, що неважливо як довго Донбас буде знаходиться під російською окупацією, рано чи пізно він буде деокупований. Зеленський підкреслив, що без України на території ОРДЛО ніколи не буде цивілізації.

"Україна буде рости, буде все будувати. А частина Донбасу в окупованому, в відрізаному вигляді нікуди рости не буде. Тому щастя для цих людей тут не буде", - додав глава держави.

Зеленський також звернувся до жителів ОРДЛО, які вважають себе українцями, а окупований Донбас українським.

"Але якщо ти відчуваєш, що ти українець і Донбас український, якщо ти поважаєш цей прапор, поважаєш українську мову (навіть якщо тебе не вчили в школі, сам почитай книжки, все прийде, говори, як хочеш), але якщо ти відчуваєш, що ти українець, - будь там. Будь, тримайся, все одно ця земля буде деокупована в будь-якому випадку ", - резюмував президент.

Окупація Донбасу - що далі планує Путін

У Кремлі стверджують, що російський президент Володимир Путін не збирається приєднувати окупований Донбас до Росії. За словами головного переговірника Кремля Донбасом Дмитра Козака, як тільки ситуація на Донбасі буде врегульована, Москва припинить також незаконну видачу російських паспортів, які нав'язують українцям, щоб використовувати їх в своїх інтересах.

У той же час військові експерти вважають, що вже найближчим часом на Донбасі почнеться нове загострення, до якого Путін вже почав підготовку. В ОБСЄ також б'ють на сполох через що відбувається на Донбасі і закликають Київ і Москву прийняти політичне рішення про перемир'я.

Поки ж переговори по Донбасу зайшли в глухий кут. У Німеччині та Франції розробили план, який полягає в імплементації так званої "формули Штайнмаєра" в українське законодавство, але Україна підтримує його тільки зі своїми правками.

Путін же категорично наполягає на реалізації Мінських угод, але тільки в порядку, вигідному Кремлю - проведення виборів в ОРДЛО, а потім передача контролю Києву над українсько-російським кордоном. Офіційний Київ позицію не змінює - спочатку безпека на кордоні, потім - вільне проведення виборів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?