У Раді готують нове рішення по українцях з російськими паспортами
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді готують нове рішення по українцях з російськими паспортами

У Раді готують нове рішення по українцях з російськими паспортами
Джерело:  online.ua

Жителів ОРДЛО, які отримали російські паспорти, можуть автоматично позбавити українського громадянства. Відповідну пропозицію викладено в законопроєкті № 5822, зареєстрованому в Раді.

Джерело: сайт ВРУ

"Проєкт Закону про внесення змін до Закону України" Про громадянство України "щодо автоматичного позбавлення громадянства України в разі добровільного набуття громадянства держави-агресора - Російської Федерації", - називається законопроєкт, зареєстрований в Раді 23 липня.

Поки законодавча ініціатива знаходиться на розгляді. Текст законопроєкту також поки відсутній.

Законопроєкт про позбавлення громадянства України власників паспортов РФ - скріншот

Важливо нагади, що згідно з чинним українським законодавством громадянин України не має права мати два громадянства. Отже, якщо громадянин України добровільно отримує громадянство іншої держави, то це є підставою для припинення громадянства України. Однак припинити громадянство певної особи може тільки президент України своїм указом. Тому автоматично при отриманні паспорта іншої держави паспорт України не анулюється, але ризики втратити громадянство України є.

Видача російських паспортів жителям Донбасу

  • Вже майже мільйон осіб на окупованих територіях Донецької та Луганської областей отримали російські паспорти під тиском окупаційної влади - це дані, які кілька днів тому озвучив головний парламентер Путіна по Донбасу Дмитро Козак.

  • Але не всі українці отримають російські паспорти добровільно. Зокрема, бойовики без російських паспортів не дозволяють перетинати КПВВ, відмовляють у виплаті пенсій і погрожують звільненням з роботи.

  • Роздавати російські паспорти жителям ОРДЛО за спрощеною процедурою Путін почав ще в 2019 році. Він вирішив зробити "росіянами" не тільки жителів ОРДЛО, але і всього сходу України. Ні в Україні, ні в світі ці документи не визнають. Офіційний Київ називає паспорта РФ на Донбасі фількіною грамотою і нікчемними папірцями, але закликає не засуджувати і вдумливо оцінювати рішення українців отримати ці "документи".

  • Кілька днів тому президент України Володимир Зеленський заявив, що видача паспортів Російської Федерації жителям тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей порушує Мінські домовленості.

  • У МЗС РФ йому у відповідь заявили, що видача російських паспортів жителям Донбасу стала наслідком нібито невиконання офіційним Києвом Мінських угод і "вимушеної гуманітарної мірою з боку Росії".

  • Як відомо, команда Путіна "прискорилася" з видачею паспортів жителям ОРДЛО, щоб залучити їх до виборів в Держдуму. У пропрезидентській партії РФ Єдина Росія, яка вже масово агітує українців на окупованому Донбасі, розраховують отримати понад 600 тисяч голосів жителів ОРДЛО.

  • При цьому у Путіна заявляють, що не збираються приєднувати окупований Донбас до Росії, а незаконну видачу російських паспортів припинять на українських територіях як тільки ситуація на Донбасі буде врегульована.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?