В Україні жорстко відповіли Кремлю за видачу російських паспортів в ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні жорстко відповіли Кремлю за видачу російських паспортів в ОРДЛО

В Україні жорстко відповіли Кремлю за видачу російських паспортів в ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Видачею російських паспортів жителям Донбасу, Кремль навмисне руйнує Мінські домовленості. У команді українського лідера Володимира Зеленського вимагають від Росії дотримуватися вимог українського законодавства, а від світу - жорсткої реакції на спроби Москви закріпити свою окупацію українських територій.

Джерело: Інтерфакс

Спікер Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко відповів на заяву скандальної спікерки МЗС РФ Марії Захарової, яка вважає, що Москва має повне право паспортизувати український Донбас і робить це "в рамках Мінських угод".

"Можна тільки поспівчувати МЗС Російської Федерації, якому "важко зрозуміти" наслідки деструктивної російської політики. Російська паспортизація - випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского мира", елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав. Під видом "захисту російських співвітчизників" війська Росії окупували частини територій Грузії і України, російські спецслужби постійно втручаються у внутрішні справи країн Балтії ", - підкреслив представник МЗС України.

Він пояснив, що нав'язуючи свої паспорти українцям, Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України і мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"Разом з тим російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території в свій політичний, економічний, електоральний, соціальний і культурний простір. РФ повинна нарешті почати виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках Мінських домовленостей і нормандського формату на основі повної поваги суверенітету України, дотримання вимог українського законодавства і норм міжнародного права ", - додав Ніколенко.

Він також закликав міжнародне співтовариство жорсткіше відреагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі. Оскільки, навіть після його реінтеграції Росія, як упевнений представник дипвідомства, буде намагатися розіграти "карту російського громадянства".

"Навіть після його реінтеграції Росія буде намагатися розіграти "карту російського громадянства". Фактично, це російська бомба уповільненої дії. Потрібні скоординовані кроки, зокрема характерними санкціями, щоб її знешкодити", - закликав Ніколенко.

Видача російських паспортів жителям Донбасу

  • Вже близько 500 тисяч осіб на окупованих територіях Донецької та Луганської областей отримали російські паспорти під тиском окупаційної влади. Зокрема, бойовики без російських паспортів не дозволяють перетинати КПВВ, відмовляють у виплаті пенсій і погрожують звільненням з роботи.

  • Зараз за один день окупаційні адміністрації в ОРДЛО отримують 1350-1400 заявок на отримання паспортів РФ, а електронна черга на отримання паспортів РФ розписана до 2024 року. Вони переконані, що в 2024 році Путін задумав видати не менше 2 млн російських паспортів жителям ОРДЛО.

  • Роздавати російські паспорти жителям ОРДЛО за спрощеною процедурою Путін почав ще в 2019 році. Він вирішив зробити "росіянами" не тільки жителів ОРДЛО, але і всього сходу України. Ні в Україні, ні в світі ці документи не визнають. Офіційний Київ називає паспорта РФ на Донбасі фількіною грамотою і нікчемними папірцями, але закликає не засуджувати і вдумливо оцінювати рішення українців отримати ці "документи".

  • Кілька днів тому президент України Володимир Зеленський заявив, що видача паспортів Російської Федерації жителям тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей не передбачена мінських домовленостей.

  • У МЗС РФ йому у відповідь заявили, що видача російських паспортів жителям Донбасу стала наслідком нібито невиконання офіційним Києвом Мінських угод і "вимушеною гуманітарною мірою з боку Росії".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?