Комісія ОOН визнала випадки депортації українських дітей у РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

Комісія ОOН визнала випадки депортації українських дітей у РФ

Комісія ОOН визнала випадки депортації українських дітей у РФ
Джерело:  online.ua

Незалежна міжнародна комісія з розслідування порушень в Україні ООН визнала випадки незаконного переміщення українських дітей росіянами.

Джерело: звіт ООН

Примусова депортація українських дітей у Росію

В ООН точно не знають, скільки дітей депортували, хоча українська та російська сторони заявляли про сотні тисяч, а українська система збору даних офіційно зафіксувала депортацію 16 221 дитини.

Комісія визначила три основні випадки, коли російська влада переміщувала українських дітей з одних районів, контрольованих ними, або до РФ.

Переважно це діти, які:

  • втратили батьків або тимчасово втратили зв'язок з ними під час військових дій;

  • були розділені з батьками, коли одного з батьків затримали у пунктах фільтрації;

  • знаходилися в установах догляду.

У своєму звіті комісія ООН зазначила, що діти віком 4-18 років були вивезені з Донецької, Харківської та Херсонської областей.

Такі заходи порушують права дитини на збереження своєї індивідуальності, включаючи національність, ім’я та сімейні стосунки без незаконного втручання, як це визнається міжнародним правом гуманітарним правом, правами людини, — сказала представниця Комісії Жасминка Джумхур.

Депортовані діти ходили у брудному одязі й погано їли

Росіяни не намагалися встановити контакт з родичами дітей або з українською владою.

Попри те, що переміщення мали бути тимчасовим, більшість з них стали тривалими, а батьки або законні опікуни та діти стикалися з низкою перешкод у налагодженні контакту, возз’єднанні сім’ї та поверненні дітей до України.

У звіті наводиться приклад, коли діти з тимчасово окупованих територій їхали за згодою батьків до таборів відпочинку у Криму або у РФ.

Батьки та діти зазначили, що коли ці території повернулися під контроль України, російська влада вимагала від батьків або законних опікунів особисто приїхати, щоб забрати своїх дітей.

Через те, що така подорож була тривалою, складною та небезпечною, батьки не могли вчасно забрати дітей. У деяких випадках для возз’єднання сімей потрібні були тижні або місяці.

Багато молодших дітей, яких було переміщено, не змогли встановити контакт зі своїми родинами і, як наслідок, могли втратити зв’язок із ними на невизначений час, - йдеться у повідомленні.

У деяких установах діти були одягнені в брудний одяг, на них кричали та обзивали. Харчування було поганим, а деякі діти з інвалідністю не отримували належного догляду та ліків.

Діти виражали глибокий страх того, що вони можуть бути назавжди розлучені зі своїми батьками, опікунами чи родичами, – йдеться у звіті.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?