ООН підтвердила воєнні злочини Росії в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

ООН підтвердила воєнні злочини Росії в Україні

ООН підтвердила воєнні злочини Росії в Україні
Джерело:  online.ua

Незалежна міжнародна комісія ООН заявила, що Росія скоїла в Україні широкий спектр воєнних злочинів, включно з навмисними вбивствами, систематичними тортурами та депортацією дітей. В ООН дійшли висновку, що дії Росії можна кваліфікувати як воєнні злочини.

Джерело: звіт ООН

Росія порушує міжнародне право

У четвер, 16 лютого, незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування щодо України опублікувала звіт про розслідування порушень міжнародного права під час повномасштабної війни в Україні.

До воєнних злочинів належать напади на цивільне населення та об'єкти енергетичної інфраструктури, умисні вбивства, незаконне позбавлення волі, тортури, зґвалтування та інше сексуальне насильство, а також незаконне переміщення та депортація дітей, - зазначили в ООН.

Зібрані Комісією докази свідчать, що на територіях, які опинилися під контролем РФ, російська влада вчиняла умисні вбивства цивільних і людей, які не брали участі в бойових діях.

Крім того, російські війська здійснювали невибіркові й непропорційні атаки із застосуванням вибухової зброї в населених пунктах з явною зневагою до шкоди й страждань цивільного населення.

Також комісія назвала потенційними злочинами проти людяності неодноразові напади на українську інфраструктуру, які залишили сотні тисяч людей без тепла та електрики в найхолодніші місяці.

У звіті Комісії перераховуються й інші дії російських окупантів, що кваліфікуються як воєнні злочини:

  • незаконне позбавлення волі на окупованих територіях;

  • катування за мовною й національною ознаками;

  • численні випадки зґвалтувань, сексуального та гендерного насильства;

  • примусове переміщення й депортація дітей.

Комісія також задокументувала невелику кількість порушень, скоєних українськими збройними силами, зокрема ймовірні невибіркові атаки та два інциденти, що кваліфікуються як воєнні злочини, коли російські військовополонені були розстріляні, поранені й піддані тортурам, – йдеться в повідомленні.

ООН заявила, що геноциду українців не було

Водночас комісія ООН не знайшла доказів геноциду під час розслідування порушень прав людини в конфлікті з Росією.

Ми не виявили, що в Україні був геноцид, — заявив журналістам Ерік Месе, голова Незалежної міжнародної слідчої комісії ООН.

Він сказав, що команда стежить за доказами і що є "деякі аспекти, які можуть викликати питання" щодо можливого геноциду.

У висновку Незалежна комісія ООН рекомендувала розслідувати всі порушення й злочини та притягнути винних до відповідальності на національному або міжнародному рівні.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?