Комітет Палати представників США підтримав резолюцію щодо спецтрибуналу для РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Комітет Палати представників США підтримав резолюцію щодо спецтрибуналу для РФ

Комітет Палати представників США підтримав резолюцію щодо спецтрибуналу для РФ
Джерело:  online.ua

Комітет із закордонних справ Палати представників Конгресу США проголосував за резолюцію, яка закликає президента США Джо Байдена підтримати створення спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України. Тепер документ розгляне Палата представників.

Джерело: Конгрес США

Про що йдеться в резолюції комітету Конгресу США

Під час презентації резолюції, один із її авторів конгресмен-демократ Білл Кітінг сказав, що вона є одним із документів, які мають вирішальне значення як для внутрішніх, так і для міжнародних зусиль щодо притягнення влади РФ до відповідальності за порушення прав людини.

Я вніс на розгляд Конгресу резолюцію H.Res.81, яка, на мою думку, є важливою для того, щоби притягти Росію до відповідальності за її наміри в цій незаконній війні, - сказав він.

Резолюція рішуче засуджує повномасштабне вторгнення Російської Федерації в Україну, підтримує народ України в його боротьбі за свободу, незалежність і демократію, визнає необхідність створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Також резолюція закликає Байдена вжити всіх доступних заходів для підтримки створення Спеціального трибуналу для злочинів агресії проти України.

Співаторами резолюції стали 25 конгресменів від двох провідних партій США, зокрема, республіканців Джо Вілсона та Браяна Фіцпатріка, демократів Марсі Каптур, Майка Квіглі та Джима Макговерна.

Голова Комітету Палати представників із закордонних справ конгресмен-республіканець Майкл Маккол сказав, що перед ухваленням резолюції, комітет заслухав генпрокурора Укрїани Андрія Костіна, також конгресмени на власні очі бачили воєнні злочини, коли відвідували Україну.

Я підтримую цю постанову. Ми почули від генерального прокурора України про жахливі звірства. Я мав нагоду побувати з ним у Бучі, побачити місця масових поховань, дітей, розстріляних у потилицю, п'ятирічних, зґвалтованих до смерті групою Вагнера, окупацію територій, вивезення дітей із домівок, розбомблені пологові будинки, розбомблені цивільні, порушення всіх Женевських конвенцій. Тож я вважаю спеціальний трибунал доречним, - зазначив Маккол.

Костін під час виступу у Конгресі повідомляв, що в Україні зареєстровано 80 тис воєнних злочинів, ця кількість продовжує зростати.

Які формати трибуналу над РФ розглядає Україна

У яких форматах може відбутися трибунал розповів online.ua член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у парламенті Федір Веніславський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?