У ЄС та G7 визначились із найбільш ймовірним варіантом трибуналу над Путіним
Категорія
Політика
Дата публікації

У ЄС та G7 визначились із найбільш ймовірним варіантом трибуналу над Путіним

У ЄС та G7 визначились із найбільш ймовірним варіантом трибуналу над Путіним
Джерело:  online.ua

За словами одного з високопосадовців Євросоюзу, керівництво ЄС та представники країн G7 схиляються до ідеї проведення гібридного трибуналу над кремлівським диктатором та військовим злочинцем Володимиром Путіним під українською юрисдикцією.

Джерело:  DW

Як може пройти трибунал над Путіним 

Трибунал слугуватиме політичному імперативові, який полягає у притягненні до відповідальності, - зазначає високопосадовець з ЄС.

За його словами, наразі для ЄС дуже важлива ратифікація Україною Римського статуту.

У чому полягає суть проведення гібридного трибуналу 

Гібридний трибунал міг би поєднати національну юрисдикцію України та процес на основі міжнародного права з суддями з різних країн.

Як наголосили у Єврокомісії, для створення як "гібридного трибуналу", так і спеціального міжнародного трибуналу потрібна потужна підтримка ООН.

Це пов'язане з тим, що за злочини агресії відповідає найвище політичне та військове керівництво Росії. Але воно має міжнародний імунітет, а отже для такого трибуналу необхідно зняти імунітет, наприклад, із глави держави-агресора, глави його уряду та міністра закордонних справ.

Однак Україна не підтримує проведення гібридного трибуналу.

У рамках роботи над створенням спецтрибуналу Україна ставить питання про те, що цей орган повинен мати право на заочний процес.

Бо, наприклад, Міжнародний кримінальний суд не починає процес, доки підсудного не заарештують та не доставлять до Гааги.

Створити спецтрибунал з правом заочного процесу теоретично можливо. Інакше підозра, висунута російським посадовцям, так і залишиться підозрою до їхньої смерті, а всі зусилля зі створення "трибуналу для Путіна" можуть бути марними.

Найправильніший та юридично бездоганний варіант створення суду, який долає імунітет "тройки" – це створення спеціального трибуналу рішенням Ради безпеки ООН. Утім, він буде заблокований Росією.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?