Веніславський назвав два формати майбутнього трибуналу над Путіним — відео
Категорія
Україна
Дата публікації

Веніславський назвав два формати майбутнього трибуналу над Путіним — відео

Веніславський назвав два формати майбутнього трибуналу над Путіним — відео
Джерело:  online.ua

Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у парламенті Федір Веніславський розповів про формат спеціального трибуналу над російським диктатором Володимиром Путіним, а також про трибунал щодо злочину агресії РФ.

Джерело: ютуб-канал  online.ua

Чим відрізняється МКС і міжнародний трибунал

Треба розмежовувати юрисдикції міжнародного кримінального суду. Російська федерація не ратифікувала, і ніколи за нинішнього злочинного режиму ніколи не ратифікує Римський статут, тому вона вважає, що юрисдикція міжнародного кримінального суду для неї є обов'язковою. Хоча ми бачимо той самий ордер.

За словами представника президента, всі злочини, вчинені з території держави, яка не ратифікувала Римського статуту, мають негативні наслідки для очільників і представників держави агресора навіть у випадку відмови від співпраці з міжнародним кримінальним судом.

Тому цей трек він іде сам по собі і він дасть певні результати. З точки зору майбутнього міжнародного кримінального суду чи міжнародного трибуналу, який буде розглядати конкретний злочин - неспровокована агресія Російської Федерації, це окремий міжнародно-правовий злочин.

Два варіанти трибуналу за злочин агресії

За словами Веніславського, тут розглядаються два можливих варіанти: створення в рамках генеральної асамблеї Організації Об'єднаних Націй окремого суду або створення трибуналу на базі міжнародного договору.

Щодо ООН є проблема з постійним з членством, самовільно захопленим місцем РФ в РБ ООН. Рішення Радбезу робить рішення Організації Об'єднаних Націй юридично зобов'язуючими для всіх сторін, і, отже, поки РФ є постійним членом Радбезу, очікувати, що Радбез зможе освятити створення міжнародного кримінального суду при наявності права вето Росії, не можна.

Попри це, не можна виключати, що буде ухвалено рішення Генеральної асамблеї, тобто резолюція, і на підставі цієї резолюції може бути утворений такий суд.

Або може бути в більш вузькому форматі на підставі окремого міжнародного договору. Ті країни, яких вже більше тридцяти, які висловили готовність до участі в міжнародному кримінальному суді, разом з Україною запровадять новий міжнародний трибунал, який буде розглядати злочин агресії.

Наразі Україна працює над цим і проєкти напрацьованих документів вже передані партнерам. ґ

Вони їх вивчають, поки що говорити передчасно, яку саме модель ми оберемо. Я думаю, що протягом достатньо короткострокової перспективи, ми вже будемо точно розуміти, яка модель буде найбільш життєздатною та результативною.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?