Конфлікт Пригожина та Шойгу досяг апогею — розвідка Британії
Категорія
Політика
Дата публікації

Конфлікт Пригожина та Шойгу досяг апогею — розвідка Британії

Конфлікт Пригожина та Шойгу досяг апогею — розвідка Британії
Джерело:  online.ua

За інформацією аналітиків розвідки Міноборони Великої Британії, ватажок терористичної ПВК "Вагнера" Євген Пригожин відмовився підписувати контракт з Міноборони РФ та проігнорував наказ кремлівського диктатора Володимира Путіна.

Джерело: Twitter Міноборони Великої Британії

Що відомо про фінальну фазу конфлікту між Пригожиним та Шойгу 

Зазначається, що 10 червня цього року в Міноборони РФ почали вимагати, щоб всі російські ПВК, зокрема "Вагнера" підписали відповідні контракти. Це рішення підтримав кремлівський диктатор та військовий злочинець Володимир Путін.

За даними британської розвідки, протягом кількох місяців власник компанії "Вагнер" Євген Пригожин піддавався уїдливій критиці керівництво міноборони, але підкорявся владі Путіна.

Однак, попри коментарі Путіна, 14 червня Пригожин заявив, що "ніхто з бійців "Вагнера" не готовий знову йти шляхом ганьби. Тому вони не підписуватимуть контракти".

Риторика Пригожина перетворюється на виклик ширшим верствам російського істеблішменту. 1 липня 2023 року крайній термін для підписання контрактів найманцями, ймовірно, стане ключовою точкою в конфлікті, - припускають в Міноборони Великої Британії.

Чи насправді Пригожина загнали у кут

За інформацією британського видання The Guardian, втручання кремлівського диктатора Путіна у конфлікт між Пригожиним та Шойгу розглядається у якості великого стимулу для керівника російського військового відомства.

Шойгу поставив Пригожину більш-менш мат. Якщо Вагнер не підпише контракт протягом декількох тижнів, у держави можуть бути підстави припинити підтримку Вагнера або навіть вжити проти нього юридичні заходи, - зазначає старша наукова співробітниця RAND Corporation Дара Массікот.

Деякі аналітики припустили, що Путін, ймовірно, прийняв рішення обмежити вплив Вагнера в Україні за кілька місяців до цього.

Рішення було прийнято в січні, але чекали, коли Вагнер візьме Бахмут. Вирішено, що хоча б на території України всі повинні бути підпорядковані генеральному штабу, - наголосила засновник політико-аналітичної фірми "Р Політика" Тетяна Станова.

Виключення Пригожина з України відсунуло б на другий план одного з найбільш впізнаваних військових діячів Росії.

Пригожин розуміє, що його публічність - це його захист. У нього немає офіційного статусу, але він знає, що Путін віддає перевагу стабільності і не хотів би створювати хаос, дозволяючи іншим переслідувати такого публічного діяча, - зазначив експредставник Міноборони РФ.

Пригожин вирушив у рекламний тур по Росії, виступаючи перед аудиторією разом з прихильниками жорсткої лінії, такими як колишній торговець зброєю Віктор Бут.

Залишаються питання про те, чи зможе він зберегти своє становище тільки за рахунок рекламного туру.

Не думаю, що це матиме такий же ефект, як його битва за Бахмут. Пригожин трохи загнаний в кут і намагається зрозуміти, як реалізувати свої цілі, - пояснює Станова.

Проте, деякі вважають, що ще занадто рано міркувати про падіння Пригожина.

Люди багато разів помилково списували Пригожина з рахунків. В даний час Шойгу має перевагу, але якщо контрнаступ України провалиться, Пригожина, швидше за все, знову викличуть. Путін традиційно нацьковує різні фракції один на одного, - підкреслюють колишні співробітники Міноборони РФ.

Колишній чиновник також зазначив, що у вівторок Путін натякнув, що частина критики Пригожина щодо військових була виправданою.

На початку спецоперації ми швидко зрозуміли, що "паркетні генерали" не ефективні, м'яко кажучи. З тіні почали виходити люди, яких ми раніше не чули і не бачили, і вони виявилися дуже ефективними і принесли користь, - заявив кремлівський диктатор.

На думку Тетяни Станової, майбутне Пригожина залежатиме від результатів українського контрнаступу.

Він чекає, коли вони побачать, що без його здібностей і навичок російська армія втратить територію і Путін або Шойгу прийдуть до нього на допомогу... він мріє про це, - пояснює аналітик.

Читайте также:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?