Коронавірус поширювався серед людей ще за пів року до спалаху в Ухані - вчені
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Коронавірус поширювався серед людей ще за пів року до спалаху в Ухані - вчені

Коронавірус поширювався серед людей ще за пів року до спалаху в Ухані - вчені
Джерело:  online.ua

Коронавірус міг циркулювати серед людей ще за пів року до спалаху в китайському місті Ухані. До такого висновку дійшли еволюціоністи під керівництвом професора Національного університету Тайваню Вана Хун'ї.

Джерело: Biorxiv.

Відомо, що відразу після спалаху в Китаї коронавірус зробив ще один міжвидової перехід і почав заражати норок на фермах в Данії, Канаді, Польщі та інших країнах.

Автори зробили висновок, що швидкість еволюції вірусу різко збільшилася після його потрапляння в популяції норок. В результаті SARS-CoV-2 набув деякі унікальні мутації, які дозволили йому краще пристосуватися до зараження ще одного виду ссавців.

Враховуючи ці дані, автори дослідження спробували оцінити, наскільки швидко предок SARS-CoV-2 міг перейти від поширення серед кажанів або інших диких тварин до людини. Для цього вчені проаналізували, як швидко накопичувалися мутації в геномі тих зразків коронавірусу, які були виділені з організмів норок. Дослідники підрахували час, який повинен був пройти між появою перших штамів SARS-CoV-2, здатних заражати людину, і появою вірусу в Ухані.

SARS-CoV-2 поширювався серед людей ще до спалаху в Ухані

Потім науковці порівняли, наскільки відрізнялися ранні варіації збудника Covid-19 і його предка, віруса кажанів RaTG13. В результаті вчені прийшли до висновку, що вірус з'явився в Китаї ще за шість місяців до першого масового спалаху, і заражав людей до його відкриття.

«SARS-CoV-2 вже пережив адаптивний природний відбір в людській популяції. Це говорить про те, що предок збудника Covid-19 циркулював серед людей як мінімум протягом шести місяців до того, як були зафіксовані перші зараження в Ухані», – зазначають дослідники.

Нагадаємо, що нульовий пацієнт епідемії COVID-19 досі невідомий. У ВООЗ припускають, що спалах коронавірусу розпочався на ринку в Ухані, а сам Сovid-19, вочевидь, передався від живої тварини людині-господарю, від якої потім почалося розповсюдження серед людей.

Читайте також:

  • Вчені виявили ще один вкрай небезпечний наслідок коронавіруса.

  • Вчені створили ШІ, який здатний передбачити смерть хворого від COVID-19.

  • Експерти назвали вакцину, яка найкраще захищає проти госпіталізації при COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?