Вчені виявили ще один вкрай небезпечний наслідок коронавіруса
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили ще один вкрай небезпечний наслідок коронавіруса

Вчені виявили ще один вкрай небезпечний наслідок коронавіруса
Джерело:  online.ua

Американські вчені виявили ще один вкрай небезпечний наслідок COVID-19 для здоров'я людей. В ході дослідження було встановлено, що інфекція призводить до стрімкого старіння внутрішніх органів, зокрема, нирок. У кількох тисяч людей, які перенесли коронавірусну інфекцію, сталася втрата функції нирок на третину, що еквівалентно старіння органу на 30 років.

Джерело: The New York Times

Дослідження наслідків для здоров'я коронавірусної інфекції проводили серед майже 90 тисяч осіб. Дослідники зробили повний аналіз роботи внутрішніх органів респондентів, а отримані дані порівняли з показниками більш 1,5 млн людей, які не хворіли на COVID-19.

Результат наукової роботи вийшов тривожний. Як виявилося, у 5% респондентів після коронавіруса нирки працюють на 30% гірше. Як пояснюють вчені, у 30-40 річної здорової дорослої людини втрата функції нирок може становити до 1% в рік, а це значить, що 30% -на втрата функції нирок після коронавіруса протягом одного року свідчить про старінні органу мінімум на 30 років.

Вченим поки точно не вдалося з'ясувати, чому при коронавірусі саме нирки так сильно пошкоджуються. Вони припускають, що функція нирок знижується через особливу чутливість органу до різних запальних процесів в організмі або до активізації імунної системи. Крім того, як пояснюють дослідники, функцію нирок здатні порушувати проблеми зі згортанням крові.

Постковідний синдром - що відомо про наслідки після коронавіруса

Лікарі і раніше попереджали, що кожен п'ятий пацієнт стикається після коронавірусної хвороби з так званим постковідним синдромом. Найбільш часто він виникає у літніх людей і пацієнтів, які страждають хронічними захворюваннями. Найчастіше після COVID-19 виникають порушення концентрації уваги, сну і пам'яті, зустрічаються також перепади настрою і напади депресії.

Медики також встановили, у більшості людей COVID-19 викликає хронічні проблеми зі здоров'ям, на які страждають пацієнти навіть через півроку після одужання. Три чверті перехворілих коронавірусом довгий час відчувають втому, стикаються з безсонням і мають проблеми з легенями.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?