Косово приєдналося до гарантій безпеки для України
Категорія
Політика
Дата публікації

Косово приєдналося до гарантій безпеки для України

Косово приєдналося до гарантій безпеки для України
Джерело:  online.ua

Частково визнане Косово приєдналося до декларації Великої сімки про гарантії безпеки України, що була представлена на саміті НАТО у Вільнюсі.

Джерело: премʼєр-міністр Косова Альбін Курті

Косово прєдналося до декларації G7

Премʼєр-міністр Косова Альбін Курті повідомив, що Республіка Косово приєднується до Декларації G7 про підтримку України.

Забезпечення перемоги України та притягнення російських лідерів до відповідальності за їхні злочини є важливими для збереження миру та демократії. Косово готове сприяти цим зусиллям.

У заяві Косова йдеться про те, що країна «з першого дня однозначно підтримує Україну та її народ», а також засудила вторгнення РФ.

Косово приєдналося до санкцій ЄС та США проти РФ і запропонувала прийняти до 5 тисяч біженців з України.

Наслідки конфлікту поширилися далеко за межі України. У прагненні відвернути увагу від своєї незаконної війни Росія намагається дестабілізувати Західні Балкани за допомогою своїх головних автократичних союзників у регіоні. Косово приєднується до Спільної декларації G7 про підтримку України. Зараз, як ніколи, демократичний світ має говорити одним голосом, - зазначено у заяві.

Нагадаємо, що Косово проголосило незалежність у 2008 році. Його незалежність визнали частина країн ООН, серед них США та більшість країн Євросоюзу. Водночас Сербія вважає країну своєю територією.

Україна незалежність Косова не визнала.

Що відомо про гарантії безпеки для України

12 липня на саміті НАТО у Вільнюсі країнb G7 оголосили спільну декларацію на підтримку України.

До декларації приєдналися Бельгія, Чехія, Греція, Данія, Фінляндія, Ісландія, Ірландія, Латвія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Румунія, Іспанія, Швеція, Північна Македонія, Греція, Болгарія.

Україна укладе з цими країнами двосторонні угоди з кожною країною щодо конкретних довгострокових зобовʼязань та домовленостей у сфері безпеки.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?