Кравчук оцінив наслідки залучення США до нормандського формату
Категорія
Політика
Дата публікації

Кравчук оцінив наслідки залучення США до нормандського формату

Кравчук оцінив наслідки залучення США до нормандського формату
Джерело:  online.ua

Залучення представників Сполучених Штатів до проведення переговорів “нормандського формату” з врегулювання війни на Донбасі давно обговорюється та коментується. Активним чином цю тему оцінює офіційний Київ, а от Кремль її жорстко критикує та не допускає такого кроку. Голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук у п’ятницю, 12 березня, позитивно оцінив ідею розширення “нормандської четвірки” до “п’ятірки”. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За його словами, могла б допомогти навіть проста присутність офіційного уповноваженого представника на зустрічах формату на різному рівні. Такий крок може змусити Росію діяти не тільки відповідно власним інтересам і ставити ультиматуми.

“Росія має таку вдачу. Вона ніколи не слухає тих, кого вона не боїться. А єдина країна у світі, з якою вона рахуватиметься, і (президент Джо) Байден сказав, що він не дозволить більше Росії порушувати норми міжнародного права щодо України, нехтуючи її суверенітетом, територіальною цілісністю і незалежністю. Отже, присутність там Сполучених Штатів Америки могла б дати “нормандському формату” більше впливу та сили”, - наголосив Кравчук.

Він вважає, немає значення, хто саме готовий бути на зустрічі представників “нормандської четвірки” - чи президент Байден, віцепрезидентка Камілла Гарріс, держсекретар Ентоні Блінкен чи хтось ще. Важливо, що це буде офіційний представник американської сторони.

Нагадаємо, тривалий час переговори щодо врегулювання війни на Донбасі знаходяться у глухому куті — саме через позицію російського режиму. Він регулярно виступає з ультиматумами на адресу української сторони та не займається процесом до їх виконання.

Як повідомляв ONLINE.UA, останні переговори “нормандської четвірки” на рівні лідерів країн відбулися у грудні 2019 року. З того часу російська сторона неодноразово звинувачувала Київ у невиконанні домовленостей, а українська — за підтримки Німеччини й Франції — доводить досягнення за період з моменту переговорів. Поки у Кремлі відкрито відкидають ймовірність організації нового контакту, голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук оголошує про підготовку такої зустрічі вже на квітень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?