Країнам-транзитерам доведеться конкурувати за право транзиту російського газу – Лавров
Категорія
Політика
Дата публікації

Країнам-транзитерам доведеться конкурувати за право транзиту російського газу – Лавров

Країнам-транзитерам доведеться конкурувати за право транзиту російського газу – Лавров
Джерело:  online.ua

Країнам-транзитерам доведеться конкурувати за право транспортування російського газу до Європи після запуску газопроводу "Північний потік-2". Щодо наявних домовленостей щодо транзиту газу, то Росія від них відмовлятися не буде. Про це заявив глава МЗС Російської Федерації Сергій Лавров в інтерв'ю угорській газеті "Мадяр Немзет".

Джерело: "Інтерфакс".

"Із введенням "Північного потоку-2" в експлуатацію буде забезпечена додаткова диверсифікація маршрутів транзиту "блакитного палива" без збільшення його обсягів на даний момент. Стійкі поставки газу європейським споживачам можна буде здійснювати найкоротшим шляхом, що призведе до зниження "екологічного сліду" від його транспортування.

Крім того, ми не відмовляємося від дотримання наявних домовленостей щодо поставок російського газу в Європу – при цьому країнам-транзитерам у майбутньому доведеться конкурувати за право транзиту, а не намагатися диктувати власні умови", - зазначив Лавров.

Також він поскаржився на недружні дії європейців, і підкреслив, що довіру РФ до багатьох європейських партнерів в енергетичній сфері "серйозно підірвано".

"У травні 2019 року спеціально під проект "ПП-2" в ЄС були прийняті поправки в так звану газову директиву "Третього енергопакету". Прийняті заднім числом, коли основні інвестиції вже були зроблені. Тим самим було завдано удару по одному з фундаментальних принципів ринкових відносин – захист прав добросовісного інвестора. Звичайно, це не додало нам впевненості в надійності наших партнерів ", – наголосив він.

Лавров вважає, що для відновлення довіри потрібні кроки з боку європейців.

"Першим конструктивним кроком з боку Євросоюзу могла б стати відмова від спроб політизувати торгово-економічну взаємодію з Росією", – сказав міністр.

"Північний потік-2"

Нагадаємо, що Німеччина і США в липні цього року уклали угоду, яка дозволяє добудувати російський газопровід в обхід України.

Відповідно до неї, Вашингтон не буде запроваджувати санкції проти компанії Nord Stream 2 AG і її керівництва, яка володіє “Північним потоком-2”. Німеччина обіцяла допомогти розвитку енергетики України. Обидві сторони зобов'язались вжити заходів проти Росії, якщо вона спробує позбавити Україну газового транзиту та використати газопровід в якості зброї.

Наразі вже завершилося укладання труб другої нитки “Північного потоку-2” у виключній економічній зоні Данії, газопровід перебуває на завершальній стадії будівництва.

Обіцянки Меркель

22 серпня під час візиту до Києва федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що угода про транзит російського газу через територію України має бути продовжена після 2024 року і газ не можна використовувати у якості зброї.

Вона зазначила, що Берлін виступатиме за нові європейські санкцій проти Роcії, якщо та спробує використовувати газопровід "Північний потік-2" як зброю.

Читайте також:

  • Меркель пообіцяла Зеленському продовження транзиту газу Україною.

  • Нафтогаз розповів про план боротьби з Північним потоком-2.

  • Байден ухвалив неочікуване рішення щодо Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?