Країни Балтії хочуть стати енергетично незалежними від РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Країни Балтії хочуть стати енергетично незалежними від РФ

Країни Балтії хочуть стати енергетично незалежними від РФ
Джерело:  online.ua

Країни Балтії хочуть якнайшвидше стати повністю енергетично незалежними від Росії. Це планується реалізувати вже на початку 2024 року.

Джерело: президент Литви Гітанас Науседа

Країни Балтії хочуть стати енергетично незалежними від РФ

Президент Литви Гітанас Науседа у п'ятницю зустрівся зі спікером парламенту Естонії Лаурі Гусаром. На зустрічі було обговорено підготовку до саміту НАТО у Вільнюсі, війну Росії в Україні, а також питання синхронізації електромереж, - йдеться у матеріалі.

Науседа та Гусар обговорили питання синхронізації електромереж з континентальною Європою. Литовський лідер підкреслив, що оскільки Росія використовує енергоресурси як засіб політичного маніпулювання та шантажу, дуже важливо прискорити відключення країн Балтії від контрольованих Росією енергосистем.

Наш стратегічний пріоритет - якнайшвидше стати повністю енергетично незалежними від Росії, - сказав Науседа.

За його словами, вже на початку 2024 року разом із Латвією та Естонією Литва хотіла б відключитися від російських мереж. Він розповів, що у квітні було успішно проведено перевірку відключення від системи електропостачання, Литва форсує всі процеси, необхідні для цієї дії.

Що відомо про відключення від системи електропостачання РФ

Випробування проводились 22 квітня з 11:00 до 12:00 за місцевим часом. Тоді литовський оператор енергомережі Litgrid уперше повністю перервав з'єднання з російською електромережею.

Таким чином, вперше в історії електроенергетична система Литви працювала повністю автономно. Країна у цей час використовувала електрику місцевих електростанцій. Також продовжувався імпорт зі Швеції та Польщі.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?