Країни Балтії висилають дипломатів РФ після скандалу з Чехією
Категорія
Політика
Дата публікації

Країни Балтії висилають дипломатів РФ після скандалу з Чехією

Країни Балтії висилають дипломатів РФ після скандалу з Чехією
Джерело:  online.ua

23 квітня офіційно стало відомо, що влада Литви і Латвії вирішила оголосити російських дипломатів у своїх країнах персонами нон грата, щоб підтримати Чехію після гучного дипломатичного скандала з РФ.

Джерело: "ЄП"

Литва і Латвія висилають дипломатів РФ

"23 квітня 2021 року міністр закордонних справ Едгар Рінкевичс ухвалив рішення оголосити одного дипломата посольства Росії в Латвійській Республіці небажаною особою", - йдеться в заяві МЗС Латвії.

Варто звернути увагу на те, що рішення міністра було ухвалене на знак солідарності з чеським урядом у зв'язку з незаконною діяльністю російських спецслужб в Чехії, а також після оцінки діяльності дипломата посольства Росії і виявлених порушень в Латвії, відзначили в міністерстві.

"Міністерство закордонних справ Литви, своєю чергою, вирішило вислати двох співробітників посольства у Вільнюсі, "оскільки вони здійснювали діяльність, несумісну з їхнім дипломатичним статусом". Їм надали сім днів для того, щоб покинути Литву. Посольство Литви в Москві також висловило готовність допомогти посольству Чехії в Росії виконувати функції, які порушені через наказ Москви про різке скорочення штату", - йдеться в повідомленні.

За словами представників МЗС Литви, рішення було ухвалене у тісній координації з латвійськими та естонськими партнерами.

22 квітня Словаччина вирішила вислати трьох російських дипломатів у відповідь на організацію росіянами вибухів у Чехії.

Що відомо про конфлікт Чехії та РФ

Влада Чехії ухвалила рішення зрівняти кількість співробітників російського посольства у Празі з кількістю співробітників чеського посольства у Москві, що означає висилку ще близько 70 співробітників російського диппредставництва.

Офіційна Москва повинна до кінця травня вивезти своїх працівників і дипломатів.

Гучний скандал спалахнув після того, як Прага звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

Читайте також:

  • Влада Чехії заявила, що видворення командою очільника Кремля Володмира Путіна 20 співробітників посольства у Москві у відповідь на висилку Праги 18 російських співробітників посольства стало сильнішою реакцією, ніж очікувалося.

  • Чехія закликає країни ЄС негайно вислати дипломатів РФ.

  • Литва пропонує захистити Україну від РФ новими санкціями.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?