Країни ЄС можуть розпочати спільне патрулювання морів через агресію РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Країни ЄС можуть розпочати спільне патрулювання морів через агресію РФ

Країни ЄС можуть розпочати спільне патрулювання морів через агресію РФ
Джерело:  online.ua

ЄС розглядає ідею про проведення спільних морських патрулювань та військових навчань з метою боротьби з кораблями-шпигунами Росії та забезпечення безпеки критично важливої морської інфраструктури.

Джерело: Financial Times

Євросоюз планує морське патрулювання для боротьби з кораблями-шпигунами РФ

Євросоюз має намір здійснювати морське патрулювання, спрямоване на протидію кораблям-шпигунам РФ.

У рамках плану Євросоюзу буде запропоновано проведення щорічних спільних військово-морських навчань ЄС, а також збільшення кількості військових патрулів та патрулів берегової охорони з покращенням координації між країнами-членами.
Віргініус Сінкявічюс, єврокомісар з навколишнього середовища та океанів, уточнив, що стратегія включає покращення супутникового моніторингу та обміну розвідданими між країнами, а також боротьбу з нерозірваними боєприпасами та мінами в морі. Після закінчення війни в Україні буде створено спеціальну групу для очищення Чорного моря. Крім того, проводитиметься посилене морське патрулювання, збільшуватиметься кількість військових патрулів та патрулів берегової охорони, а також покращуватиметься координація між країнами-членами.

Безумовно, існує потреба у подальшому розвитку потенціалу та можливостей країн-членів, - зазначив він.

Згідно з висловом комісара, напад на газопровід "Північний потік" виявив необхідність збільшення пильності у морських операціях Європи. Одночасно Європейський союз попередив про докази російської активності, що збільшуються, в галузі офшорних вітроелектростанцій, нафтогазових бурових платформ і телекомунікаційних кабелів.

Комісар також зазначив, що нова стратегія передбачає посилений супутниковий моніторинг та обмін розвідданими між країнами, а також боротьбу з нерозірваними боєприпасами та мінами у морі шляхом створення спеціальної групи після закінчення війни в Україні.

Жозеп Боррель, голова дипломатії ЄС, висловив підтримку створенню плану боротьби з кораблями-шпигунами Росії. Хоча у плані передбачена співпраця з НАТО, Боррель заявив, що війна в Україні показала необхідність для Євросоюзу вжити своїх власних заходів для захисту.

Захист об'єктів критичної інфраструктури

У лютому стало відомо про те, що НАТО планує створити групу координації для покращення захисту критичної інфраструктури, включаючи підводні кабелі та трубопроводи.

Ми будемо тісно співпрацювати з Європейським Союзом через цільову групу НАТО-ЄС щодо стійкості та критичної інфраструктури, – зазначив генсек Альянсу Єнс Столтенберг.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?