Спецслужби Норвегії затримали ще одного потенційного шпигуна РФ
Категорія
Політика
Дата публікації

Спецслужби Норвегії затримали ще одного потенційного шпигуна РФ

Спецслужби Норвегії затримали ще одного потенційного шпигуна РФ
Джерело:  online.ua

Служба безпеки Норвегії затримала людину, яку підозрюють у шпигунській діяльності на користь РФ.

Джерело:  NRK

У Норвегії затримали чергового російського шпигуна

Зазначається, що підозрюваного затримали у місті Тромсе, куди чоловік приїхав під виглядом науковця з Бразилії.

Проте норвезькі спецслужби вважають, що він насправді був російським шпигуном і мав дізнатися про секрети національної безпеки Норвергії. Затриманий - громадянин Бразилії у віці 30-40 років.

Як повідомляє видання, поліція вважає, що він користується підробленими документами, а насправді є громадянином Росії та працює на російську розвідку.

Між тим представники СБУ повідомили про підозру міністру транспорту РФ Віталію Савєльєву, який брав участь у підготовці та проведенні збройної агресії проти України.

За інформацією слідчих СБУ, Савєльєв брав безпосередню участь у  у переміщенні особового складу, озброєння та військової техніки російської армії до кордонів з Україною та на окуповані території.

Переправлення колон здійснювали залізничним транспортом через територію Криму.

СБУ задокументувала, що з 26 березня 2021 року до 4 вересня 2022 року Савєльєв забезпечив перекидання до Криму майже 300 одиниць ворожої бронетехніки. Серед них - російські танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти і автоцистерни із сотнями тонн паливно-мастильних матеріалів. Зазначено, що саме цю техніку росіяни задіяли на початку повномасштабної війни, зокрема у бойових діях у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях.

Для переміщення військових ешелонів використали більше 250 вагонів. Для цього Савєльєв дав відповідне доручення підпорядкованим підрозділам компанії "российские железные дороги" і так званого "федерального государственного унитарного предприятия Республики Крым "Крымская железная дорога"".

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ підозрюють міністра транспорту РФ за такими статтями Кримінального кодексу :

  • ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 (пособництво у плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни);

  • ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України).

Санкція статей передбачає покарання до 15 років ув’язнення.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?