Країни Латинської Америки прибрали згадки про Україну з проєкту декларації саміту з ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Країни Латинської Америки прибрали згадки про Україну з проєкту декларації саміту з ЄС

Країни Латинської Америки прибрали згадки про Україну з проєкту декларації саміту з ЄС
Джерело:  online.ua

Країни Центральної та Латинської Америки прибрали всі згадки про Україну з проєкту декларації саміту з ЄС та виступили проти участі президента Володимира Зеленського. Натомість вони закликали до колоніальних репарацій.

Джерело: Euractiv

Саміт ЄС та Латинської Америки

17-18 липня глави держав і урядів 33 країн Спільноти Латиноамериканських і Карибських держав (CELAC) прибудуть до Брюсселя на саміт зі своїми колегами з ЄС.

Однак напередодні саміту країни надіслали 21-сторінкову контрпропозицію до проєкту тексту, який країни-члени ЄС надіслали їм минулого місяця.

Початковий запропонований ЄС текст декларації саміту включав кілька абзаців про підтримку України з посиланням на резолюції Генасамблеї ООН.

Текст щодо України був дуже збалансованим. Немає нічого особливого в тому, що ми їм надіслали, - сказали джерела ведення.

Однак країни Латинської Америки «видалили все про Україну», поскаржився третій дипломат ЄС, побачивши контрпропозицію.

Відповідно до зміненого тексту декларації, ЄС і члени CELAC разом «виступатимуть за серйозні та конструктивні дипломатичні вирішення поточного конфлікту в Європі мирними засобами, які гарантують суверенітет і безпеку всіх нас, а також регіональний і міжнародний мир, стабільність і безпеку».

Додатковим подразником напередодні спільного саміту була присутність президента України Зеленського, який спочатку отримав запрошення від Іспанії, але від нього відмовилися після протидії лідерів Латинської Америки.

Латинська Америка закликає ЄС виплатити репарації за рабство

Більшість латиноамериканських країн неодноразово заявляли, що не хочуть бути втягнутими у війну, яку вони продовжують розглядати як перш за все «європейську проблему».

Члени CELAC попросили європейців виплатити репарації за шкоду, завдану рабством, що, ймовірно, стане потенційно спірним питанням.

Ми визнаємо необхідність вжиття відповідних заходів для відновлення гідності жертв [трансатлантичної работоргівлі африканців], включаючи репарації та компенсації, щоб допомогти зцілити нашу колективну пам’ять і повернути назад спадщину недорозвиненості, – йдеться у запропонованому тексті проекту декларації.

У запропонованій редакції особливу увагу при цьому приділяється «питанням охорони здоров’я, освіти, культури, продовольчої безпеки».

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?