Країни ОПЕК+ уклали важливу нафтову угоду після довгих суперечок
Категорія
Економіка
Дата публікації

Країни ОПЕК+ уклали важливу нафтову угоду після довгих суперечок

Країни ОПЕК+ уклали важливу нафтову угоду після довгих суперечок
Джерело:  online.ua

Країни ОПЕК + продовжили дію угоди про обмеження видобутку нафти до кінця 2022 року, але з умовою збільшення обсягів. Експерти вважають, що тепер ціна на нафту знизиться до 60-70 доларів за барель після подорожчання до рекордних максимумів.

Джерело: прес-реліз ОПЕК

Міністри країн групи ОПЕК + (Організація країн експортерів нафти, в числі яких Саудівська Аравія і Росія - ред.) нарешті домовилися зберегти обмеження з видобутку нафти до кінця 2022 року. Але з серпня видобуток почнуть збільшувати на 400 тисяч б/с в місяць.

Згідно з рішенням базу відліку зниження видобутку нафти з травня 2022 року буде підвищено:

  • для Саудівської Аравії з 11 до 11,5 млн б/д,

  • для Росії - з 11 до 11,5 млн б/д,

  • для ОАЕ - з 3,2 до 3,5 млн б/д,

  • для Іраку - з 4,65 до 4,8 млн б/д,

  • для Кувейту - з 2,8 до 2,96 млн б/д.

На думку міністрів країн ОПЕК + нові умови дозволять уникнути дефіциту сировини на ринку на тлі зростання попиту і стабілізувати ціни.

Наступна зустріч міністрів відбудеться 1 вересня.

Угоді ОПЕК + передувала суперечка

Учасникам угоди ОПЕК + вдалося досягти угоди не з першої спроби. Попередня зустріч, що тривала кілька днів, була скасована через серйозні суперечки. Розбіжності виникли через позицію ОАЕ. У Міненерго ОАЕ вважали, що базове відсічення, від якої вважаються квоти з видобутку, для них не актуальна і не враховує реальні видобувні потужності. Саудівська Аравія відкидала можливість правити цей параметр в індивідуальному порядку.

Після укладення нової угоди в ОАЕ заявили, що повністю підтримують її. Міністр енергетики ОАЕ Сухейль аль-Мазруі після засідання подякував колегам, і зокрема Саудівській Аравії, за конструктивний діалог.

"Якщо все переконані в тому, що угода буде працювати ще ефективніше, ми завжди можемо продовжити роботу в рамках хартії. Погляньте на хартію: в ній міститься стільки речей, які відповідають нашим спільним інтересам. Якщо ринок буде вимагати нашої присутності, ми будемо там з тим же настроєм, з яким ви нас бачите сьогодні", - заявив міністр енергетики Саудівської Аравії принц Абдель Азіз бен Сальман Аль Сауд, відповідаючи на питання, що буде з угодою ОПЕК + після 2022 року.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?