Країни Північної Європи долучилися до гарантій безпеки України
Категорія
Політика
Дата публікації

Країни Північної Європи долучилися до гарантій безпеки України

Країни Північної Європи долучилися до гарантій безпеки України
Джерело:  online.ua

Фінляндія, Данія, Ісландія, Норвегія та Швеція підтримали декларацію Великої сімки про гарантії безпеки для України та приєдналися до них.

Джерело: заява країн на сайті уряду Норвегії

Північноєвропейські країни приєдналися до декларації G7

Ми, лідери північних країн, залишаємося непохитними у своїй підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Спираючись на Спільну заяву Північно-українського саміту в Гельсінкі, ми зобов’язуємося продовжувати підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Країни привітали Спільну декларацію G7 про підтримку України та оголосили, що разом і з партнерами мають намір спиратися на рамки зобов’язань і домовленостей, враховуючи широкий спектр потреб від забезпечення сучасним військовим обладнанням до навчальних ініціатив і підтримки стійкості.

Ми зробимо це, щоб зробити внесок у довгострокову безпеку України, стримати майбутню російську агресію, зміцнити економічну стабільність і стійкість України, а також забезпечити технічну та фінансову підтримку для нагальних потреб України.

Участь країн відбуватиметься відповідно до їхніх правових та конституційних рамок. Там пообіцяли продовжити цю роботу без подальших зволікань.

Ми прагнемо підтримувати Україну, коли вона захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, відбудовує свою економіку, захищає своїх громадян і просуває програму реформ у своїй інтеграції в євроатлантичне співтовариство.

Декларація G7 про гарантії безпеки для України

12 липня під час саміту НАТО у Вільнюсі Велика сімка представила Спільну декларацію про підтримку України.

У ній йдеться про те, що кожна з країн буде працювати з Україною над окремими двосторонніми довгостроковими зобов’язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

Загалом країни працюватимуть над зміцненням економічної стабільності та стійкості України, забезпечення стійкості ЗСУ, в разі майбутньої агресії РФ країни зобов’язуються негайно провести консультації з Україною.

Зі свого боку Україна буде проводити реформи, зокрема судову та правоохоронних органів, просувати оборонні реформи, та робити внесок у безпеку партнерів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?